Temperaturni redkordi - zabeležili najvišjo temperaturo v zgodovini
V zraku · buzz buzz

Pred dnevi so v kuvajtskem kraju Mitribah in iraški Basri zabeležili najbolj vroč dan v zgodovini meritev – 54 stopinj Celzija, kar je rekordna vrednost za vzhodno poloblo. Najvišja izmerjen temperatura v zgodovini naj bi bila sicer 56,7 stopinje Celzija iz leta 1913 – izmerili so jo na ranču Furnace Creek v ameriški Dolini smrti (ZDA) – a po mnenju mnogih znanstvenikov ta meritev ni bila verodostojna. Legitimna pa je tista iz leta 2013, ko je živo srebro v Califu (prav tako Dolina smrti) pokazalo 54 stopinj C! Kdaj pa je bil zabeležen najbolj vroč dan v Sloveniji?

V Kuvajtu in Iraku so 21. julija 2016 zabeležili najbolj vroč dan v zgodovini meritev na vzhodni polobli, kar je hkrati pomenilo izenačitev svetovnega rekord, ki ga je do zdaj držala Dolina smrti. V krajih Mitribah in 1,5 milijonski Basri se je temperatura tedaj povzpela vse do 54 stopinj Celzija (oz. 53,9 stopinje Celzija)!

V Basri naj bi bila tisti dan 4-odstotna vlažnost, ker pa je bila tudi za prihodnji dan napovedana peklenska vročina, so oblasti razglasile dva prosta dneva (tudi naslednji dan so izmerili 53,9 stopinje Celzija). Pri takšni temperaturi je bilo moč jajca speči kar na soncu!

PREBERITE ŠE: Najbolj mrzli kraji na svetu

Kaj pa Slovenija in njeni temperaturni rekordi? Kdaj smo najbolj vroč dan zabeležili v Sloveniji? Najvišja temperatura v Sloveniji je bila izmerjena 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki, živo srebro pa se je povzpelo vse do 40,8 stopinje Celzija. V Ljubljani so istega leta izmerili 40,2 stopinje Celzija.

Samsung Rio 2016 Himna Rio 2016: Samsung nas s himno vseh himn ogreva pred začetkom olimpijskih iger Pokemon Go norijo so izkoristili tudi posamezniki. Tako na domiseln način podjetni posamezniki služijo na račun norije Pokemon GO Slovenci ne znajo dobro angleško. Sladko maščevanje ZDA Sloveniji – Slovenci si lomijo jezik ob angleščini Kdaj zares postanemo odrasli? Kako vemo, kdaj smo ZARES postali odrasli? ·