teslagigafactiry
Utrip mesta · mobilno

Tesla Gigafactory je oz. bo največja tovarna na svetu (ko bo zgrajena do konca), kjer bo poslovnež, vizionar in prvi mož Tesla Motors Elon Musk proizvajal litij-ionske baterije. Tovarna leži v ameriški Nevadi, sredi ničesar, in je danes dočakala svoje slavnostno odprtje, na katerega je Musk povabil vplivne posameznike in nekatere kupce modela Tesla S. Gromozanski objekt je sicer še nedokončan (trenutno je zgrajenih 14 odstotkov načrtovanega oz. prvi od osmih delov), s polnimi pljuči pa naj bi obrat zadihal leta 2020, ko bo glede na uporabno površino to največja stavba na svetu!

Pravkar odprta tovarna Tesla Gigafactory bo v prihodnosti postala največja stavba in tovarna na svetu glede na uporabo površino (raztezala se bo na 13 kvadratnih kilometrih) in druga največja glede na uporabo prostora (177 tisoč kvadratnih metrov; prekašala jo bo zgolj tovarna letal Boeing v ameriškem Everettu).

Tovarna, na katero Elon Musk stavi ogromno, se nahaja se v Nevadi, sredi puščave, podjetje Tesla Motors pa bo na koncu olajšala za pribl. pet milijard ameriških dolarjev. Čeprav je na današnji dan doživela slavnostno odprtje, pa je gradnja (na objektu dela pribl. tisoč delavcev) šele na začetku, nekje pri 14 odstotkih (čeprav so dve leti pred rokom), ne glede na to, pa že zdaj tam proizvajajo električne module za dom, in sicer Powerwall (baterija, namenjena shranjevanju električne energije) in Powerpack (baterija, ki se pritrdi na steno in se poveže s sončnimi celicami).

PREBERITE ŠE: Nova Tesla Model S: Model S prvič ”v maski”

Polno operativna bo najpozneje leta 2020, ko naj bi po besedah Elona Muska tu naredili več litij-ionskih baterij (proizvedli naj bi 35 gigavatnih ur energije, leta 2020 celo 150 GWh letno), kot jih je leta 2013 celoten svet, s čimer naj bi posekali ceno baterij za pribl. 30 odstotkov, posledično pa naj bi padla tudi cena električnih avtomobilov Tesla.

S tempom obrata, ki se bo v celoti poganjal z obnovljivimi viri energije (sončne celice na strehi, vetrna elektrarna streljaj proč), bodo lahko letno opremili pol milijona električnih avtomobilov.

Tovarna Tesla Gigafactory:

Tovarna Tesla GigafactoryOdpri galerijo

Timelapse gradnje tovarne Tesla Gigafactory:

Maketa tovarne Tesla Gigafactory:

Bentley in Pantone sta predstavila posebni različici kabrioleta Continental GT. Bentley + Pantone: Continental GT kabriolet v barvah leta 2016 Avtomobilski salon Ljubljana 2017 Avtomobilski salon Ljubljana 2017 – avtosalon se vrača v Slovenijo Koncept motocikla BMW Titan Motocikel BMW Titan – je to Batmanov naslednji motocikel? Bubba's jetpack je novo prevozno sredstvo za golf Bubba’s Jetpack – raketni nahrbtnik za golfiste · · · · ·