cover-tesla-batery
Utrip mesta · dom · V zraku · tehnologija

Elona Muska, očeta znamke električnih avtomobilov Tesla, se ne drži zastonj vzdevek avtomobilskega Steva Jobsa. To je še enkrat več dokazal, ko je predstavil baterije Tesla Powerwall, ki imajo sposobnost hranjenja sončne energije. Te bi oziroma bodo poganjale domove, podjetja, morda kar celoten svet. S tem, ko lahko hranijo energijo sončnih celic za kasnejšo rabo, kar je bila do sedaj največja ovira pri izrabi obnovljivih virov energije, spreminjajo ne le ”proizvajalca” električnega toka, ampak kar tok zgodovine.

Vizionar Elon Musk in njegov otrok Tesla sta predstavila revolucionarne baterije Powerwall. Omenjeni baterijski sistem lahko namreč kot prvi hrani sončno energijo tudi za kasnejšo rabo. S to tehnologijo je našel tisti manjkajoči delček pri izrabi obnovljivih virov energije, ki jo je do zdaj oviral pri širitvi in prevzemu energetske infrastrukture. Glavna konkurenčna prednost Tesle Powerwalla je, da lahko za razliko od ostalih podobnih sistemom na obnovljivo energijo zagotovi energetsko varnost tudi v primeru izpada elektrike. Tako se na primer tistim, ki so pri nas lani zaradi žleda ostali brez nje, ne bi bilo treba zanašati na agregate in bencin.

S tovrstno baterijo bi močno upadla raba fosilnih goriv, s čimer bi naredili velik korak k čistejšemu jutri. Kar je tudi cilj Muska, to je popolna preobrazba globalne energetske infrastrukture. In s tem, ko je svetu ponudil električno omrežje na sončno energijo, ki ni odvisna od podpornega vira elektrike (ta je običajno ”narejena” na osnovi fosilnih goriv)- sonce ponoči pač ne sveti- so možnost tokrat realne, saj Powerwall lahko hrani sončno energijo tudi, ko se sončne celice ne nastavljajo sončnim žarkom.

PREBERITE ŠE: Tesla Roadster 3.0 – električni ”maratonec”, ki zmore 640 kilometrov z enim polnjenjem

Baterije bodo namenjene gospodinjstvom in jih bodo za ceno (preračunanih) 3100 evrov naredile energetsko domala neodvisne od omrežij, ki jih poznamo. V prodajo bodo šle še v letu 2015, a le onkraj luže, preostali svet bo moral nanje počakati do leta 2016.

Prenosni pralni stroj Drumi. Drumi – prenosni pralni stroj, ki za delovanje ne potrebuje elektrike cover Slovenski ležalnik Leano: Sožitje v preprostosti Ikea Hacka “Ikea Hacka”: Ikeina kuhinjska revolucija 2025 3D možgani Domiselni podstavki za kozarce, iz katerih sestavimo 3D možgane · ·