This Book is a Camera
Kulturni izbor · knjige

Koncept pop-up knjig oziroma knjig skokic nam je dobro poznan iz otroštva. Izdal jo je tudi Kelli Anderson, a ne kakšne pravljice, temveč pop-up knjigo, pri kateri je tridimenzionalna zloženka, ki se razprostre in skoči iz platnic, delujoč pinhole fotoaparat! Knjiga ”This Book Is a Camera” oblikovalca in učitelja umetnostne zgodovine nas na teoretični in praktični ravni pouči, kako fotoaparat pri ustvarjanju posnetka uporablja svetlobo.

This Book Is a Camera” je pop-up knjiga z delujočim fotoaparatom, ki se pojavi ob odprtju platnic. Knjigi so priložena tudi natančna navodila uporabe in črno-beli film Ilford za eksperimentiranje. ”Želel sem izdelati delujoč fotoaparat znotraj izobraževalne pop-up knjige, ki združuje dizajn, znanost/strukturo in uporabnost.” In to mu je po mesecih razvoja tudi uspelo. Knjiga namreč razlaga in demonstrira, kako fotoaparat za ustvarjanje posnetkov uporablja svetlobo.

PREBERITE ŠE: Toplo priporočam: najboljša slovenska kuharska knjiga?

In kako deluje fotoknjiga ”This Book Is a Camera”? Ko razprete platnice, iz knjige skoči fotoaparat. Povežete zavihke in imate delujoč pinhole fotoaparat. Vanj nato vložite film, odprete zaslonko in razvijete film. S črno-belim fotopapirjem lahko zajamete tudi negativ in ga nato digitalno pretvorite v končni izdelek. Spodaj si lahko ogledate kratko demonstracijo delovanja fotoaparata/knjige “This Book Is a Camera”.

Če vam ni do nakupa knjiga, ki jo lahko prednaročite že za (preračunanih) 27 evrov, je Kelli Anderson pripravil tudi PDF fotoaparata, če bi ga želeli izdelali sami.

This Book is a CameraOdpri galerijo
Darja, Teja in Manca Toplo priporočam: najboljša slovenska kuharska knjiga? Knjige miljarderjev 10 knjig, ki so jih napisali milijarderji in te naučijo živeti Knjige smeh Zabavne knjige, ki vas bodo nasmejale do solz PicMonkey Collag1e Najboljše knjige leta 2015, ki jih bomo brali ob kaminu ·