Ti deli telesa ti rastejo celo življenje, ti pa se zmanjšujejo
V zraku · buzz buzz · Utrip mesta · zdravje & lepota

Ste vedeli, da nekateri deli telesa s starostjo še naprej rastejo, drugi pa se zmanjšujejo? N-O-R-O.

Zanimalo nas je, kaj se dogaja s človeškim telesom, ko se stara. Ugotovitve so osupljive!

KAJ RASTE/SE ZMANJŠUJE?

1. Nos postaja večji.

Nekateri verjamejo, da je to mit, a strokovnjaki potrujejo, da se tekom življenja pri večini ljudi nos poveča. Do tega naj bi prišlo zato, ker se s starostjo tkivo, mišice in hrustanec preoblikujejo.

Kot strokovnjaki pravijo, hrustanec ves čas raste in se podaljšuje, nekatera tkiva v nosu pa z leti izgubljajo elatičnost, zato se nos začne “povijati in daljšati“, vendar tega ne opazite v mladosti. Do največje spremembe pride med 50. in 60. letom.

2. Boki se širijo.

Mnoge ženske opažajo, da v kasnejšem obdobju življenja v pasu pridobijo nekaj centimetrov, a se njihovi boki v nasprotju s tem domnevno zožijo. Znanstveniki so dokazali, da se boki lahko z leti širijo, četudi obstajajo trditve, da ne gre za širjenje, temveč povečevanje mastnega tkiva.

3. Trepalnice se krajšajo.

Nič nenavadnega ni, če so vaše trepalnice po 30. letu postale tanjše in krajše. Rast trepalnic je sestavljen iz štirih faz: rast, počitek, izpadanje, ponovna rast. Z leti naj bi se delovanje foliklov trepalnic upočasnilo (ustavilo naj bi se tudi proizvajanje novih treplanic).

Med razlogi, zakaj vaše treplanice postajajo krajše, so tudi alergije, nezadostna nega …

3. Prstni odtis se spremeni.

Razni filmi so nas naučili, da ljudje enak prstni odtis ohranimo skozi celo življenje, a to očitno ni res. Kalifornijski znanstveniki so v svoji raziskavi iz leta 2015, ki je obsegala več kot 15 tisoč ljudi, ugotovili, da se prstni odtisi z leti spreminjajo. Spremembe niso dovolj velike, da bi vplivale na forenzične analize.

5. Stopala se povečajo.

Strokovnjaki pravijo, da se rast stopal zaključi v najstnišniških letih, vendar se v starosti z njimi začnejo dogajati številne spremembe. Ena od teh je rast! To naj bi se zgodilo zato, ker se človeška stopala izravnajo, kar pomeni, da oseba od 40 leta naprej na vsakih 10 let občuti povečanje številke stopala za nekaj centimetrov.

shutterstock_630291269 Danes je mednarodni dan golega vrtnarjenja: na vrt “au naturel” Njeno srce je pokvarjeno: tako prepoznaš osebo, ki ti bo zarila nož v hrbet Njeno srce je pokvarjeno: tako prepoznaš osebo, ki ti bo zarila nož v hrbet Mame, hvala vam za vse: tako je videti 10 cm odprt maternični vrat Mame, hvala vam za vse: tako je videti 10 cm odprt maternični vrat Surova resnica: kaj so otrokom govorili pred 30. leti in kaj jim govorijo danes Surova resnica: kaj so otrokom govorili pred 30. leti in kaj jim govorijo danes · ·