ben-white-qYanN54gIrI-unsplash
V zraku · buzz buzz

“Tišina je vir velike moči.” – Laoizu

Pred 2.500 leti je Laozi, utemeljitelj daoizma, izrekel besede: “Tišina je vir velike moči.” In danes, 25 stoletij kasneje, te besede še vedno zvenijo resnično! Preživljanje časa v tišini lahko namreč močno vpliva na naša življenja. Kako?

1. Tišina nas uči spoštovanja

V tihem razmišljanju se naučimo ceniti vrednost ljudi in stvari, ki jih imamo v naših življenjih. Tišina nam omogoča, da poglobljeno poslušamo svoje prijatelje in družino.

2. Tišina usmeri pozornost na celoto

V današnjem svetu je naša pozornost razdeljena na naše elektronske naprave, na naša delovna mesta in stvari, ki jih počnemo za zabavo. Tišina nas uči, da se spet osredotočimo na celoto in opazimo stvari, ki jih sicer lahko pogrešimo.

3. V tišini se naučimo ceniti naravo

Zlasti takrat, ko se tišini prepustimo v naravi, naše tiho razmišljanje prisluhne Zemlji, mi pa začnemo ceniti vse, kar dela Mati narava, da so naša življenja lahko izpopolnjena. Na drevesa nikoli več ne bomo gledali enako.

4. Tišina nam pomaga pri rekonstruiranju misli

Tiho razmišljanje nam pomaga vzeti razdrobljene misli in jih združiti v jedrnato celoto. To je še posebej koristno, če imamo v glavi velike ideje, ki jih moramo predstaviti drugim, ali pa cilje, ki jih želimo postaviti sebi.

5. Tišina se bori proti preveliki stimulaciji

Kot smo že omenili, naša življenja povzročijo, da so naše misli razdrobljene. Skupaj s hitrim tempom življenja lahko zlahka postanemo preobremenjeni zaradi prevelike stimulacije iz okolja. Kolikokrat se zgodi, da se usedete v miru in preberete knjigo? In prav tišina je tista, ki nas uči upočasnjevanja tempa življenja.

6. Tišina nas uči človeškosti

Ko se v tišini prepustimo razmišljanju o človeštvu, se zavemo, da imamo mi in vsi drugi svoje nepopolnosti. Pogosto smo hinavski, včasih pa imamo radikalno drugačna prepričanja.

7. Tišina nas napolni z ljubeznijo

Čeprav se zavedamo, da smo nepopolni in včasih radikalno drugačni, nas tiho razmišljanje pripelje do spoznanja, da imamo vsi svojo edinstveno entiteto in edinstveno življenje. Tudi drugi čutijo bolečino, prav tako kot mi. In tišina nam pokaže ljubezen.

8. Tišina nas naredi pogumne

Morda mislite, da je pogum soočanje z nevarnostjo, vendar pogum pogosteje pomeni, da se soočimo sami s seboj! Tiho razmišljanje samo po sebi zahteva pogum. Prisli nas, da smo sami s seboj in s svojimi mislimi. Brez motenj. Preprosto sedimo v tišini in se družimo sami s seboj. In to nas lahko resnično veliko nauči!

victoria-priessnitz-i4DDawpS7y8-unsplash 7 barv, ki lahko izboljšajo tvoje razpoloženje, tvoje misli in odnose shutterstock_1211334679 Francoski znanstveniki so morda rešili svet: ustvarili encim, ki razgradi plastiko! PIA12348_large NASA at Home: NASA ponuja virtualne oglede vesolja, čudovite videoposnetke, podcaste, e-knjige in še več shutterstock_1020325189 Velikonočna miza: več kot 30 idej, kako okrasiti mizo za veliko noč!