najdrazjahrana
Utrip mesta · kulinarika

Kaj je to “drag obrok” se razlikuje od posameznika do posameznika. Nekaterim je draga že pica v restavraciji, drugi si z lahkoto privoščijo kaviar na tedenski ravni. V članku pa vam predstavljamo čisto objektivno določen seznam 10 najdražjih živil na svetu. Koliko si jih že pokusil/-a?

To je 10 najdražjih živil na svetu. Si katero izmed njih že pokusil/-a? Je bilo vredno? 

Losov sir

Eden izmed najdražjih sirov na svetu se prideluje iz losovega mleka. Proizvajajo ga na enem samem kraju na svetu, in sicer na kmetiji Moose House na Švedskem. En kilogram tega sira stane približno 1.000,00 €.

Pršut Ibérico

Ta poseben pršut se proizvaja v Španiji in velja za eno izmed najboljših suhih mesnin na svetu. Za kilogram boste odšteli okoli 370,00 €.

Japonski zrezki Wagyu

Zrezki Wagyu so narejeni iz japonske govedine in veljajo za najdražje zrezke na svetu. Znani so po nežni, masleni strukturi. Cena za kilogram se vrti okoli 400,00 €.

Črni piščanec Ayam Cemani

Ayam Cemani je piščanec, ki ga gojijo v Indoneziji. Tam en takšen piščanec stane približno 150,00 €, v tujini pa cena vrtoglavo naraste. 

Beli tartufi

Visoka cena tartufov je odraz kompliciranih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni, da tartufi dozorijo. V Evropi se cena za kilo belih tartufov giblje okoli 2.000,00 €.

Žafran

Cena te prefinjene začimbe se giblje med 300,00 € in 900,00 € na kilogram. Žafran cveti le nekaj dni na leto, poleg tega pa ga je treba nabirati na roke. Za kilogram žafrana je treba nabrati okoli 300.000 cvetov!

Juha iz lastovičjega gnezda

Gnezdo lastovk je skoraj v celoti narejeno iz njihove sline. Pred kratkim je juha iz njihovega gnezda postala velik hit kitajske kuhinje. Nabiranje lastovičjih gnezd je precej nevarna aktivnost, saj jih te ptice po večini gradijo na klifih in podobnih težko dostopnih krajih. Cena za kilogram juhe se vrti okoli 3.000,00 €.

Albino kaviar

En kilogram iker ribe albino seterja stane približno 8.500,00 €. Cena je tako visoka, ker te ribe izležejo ikre zelo, zelo redko. 

Kava Kopi Luwak

Kava Kopi Luwak se proizvaja na Filipinih ter velja za najdražjo kavo na svetu. Za kilogram boste morali odšteti okoli 500,00 €.

Gobe matsutake

Japonske gobe matsutake so tako redke, da en kilogram stane okoli 500,00 €. Cena se bo v prihodnosti verjetno še dvigovala, saj je te gobe nemogoče gojiti v umetnih pogojih, naravni habitat pa jim postaja vse manj naklonjen. 


_MG_6824 Smotan Chef: Prvi kuharski show na Instagramu Restavracija hotela Marina Izola Restavracija hotela Marina Izola: iz morja na krožnik 4 (2) copy Kavarna in slaščičarna Zebra Patisseries: francoske slaščice za prste obliznit TheFritz_037 15 najcenejših obrokov v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami po svetu · · ·