Kevin Abosch
V zraku · buzz buzz

Je to najbolj fotogeničen krompir na svetu? Fotografija krompirja na črni podlagi z naslovom Potato #345 irskega fotografa Kevina Aboscha je bila namreč neznanemu poslovnežu iz Evrope prodana za milijon evrov!

Milijon dolarjev za fotografijo krompirja? Prav toliko je bil za sliko z naslovom Potato #345 pripravljen odšteti evropski poslovnež. Gre za eno najvišjih doseženih vrednosti fotografije v zgodovini. Na večni lestvici je na 15. mestu. Fotografija irskega krompirja na črni podlagi je delo priznanega 46-letnega irskega fotografa Kevina Aboscha. Gre za najvišji znesek, ki ga je iztržil za svoje delo. Sicer obstajajo tri različice omenjene fotografije velikosti 162 x 162 centimetrov. Ena ostaja v zasebni lasti, druga je v srbskem muzeju, ki jo je prejel kot donacijo, tretja pa je bila, kot rečeno, prodana za milijon evrov.

Abosch je sicer ”izumitelj” zdaj že kultnih portretov slavnih na črni podlagi (njegovi portretiranci so bili med drugim Yoko Ono, Aung San Suun Kyi, Gabriel Byrne, Bob Geldof, Johnny Depp in Malala Yousafzai), za katere zaračunava tudi do pol milijona dolarjev. Ukvarja se tudi z umetniško fotografijo, kamor spada omenjeni krompir.

PREBERITE ŠE: Slike vprašljive umetniške vrednosti prodane za bizarne zneske

Fotografija krompirja Potato #345 ni bila prodana na dražbi, temveč po naključju. Neznani poslovnež iz Evrope se je vanjo zaljubil, ko jo je med večerjo v pariškem domu Aboscha opazil na steni. ”Popili smo dva kozarca vina, po čemer mi je dejal, da mu je fotografija všeč. Po še dveh je dejal, da jo želi imeti,” je sklenitev kupčije pospremil Abosch. Bi bili zanjo pripravljeni odšteti milijon evrov, če denar ne bi bil ovira?

GosOdpri galerijo
10-12-2014-39 Med kandidati prve človeške odprave na Mars polovica žensk Facebook uvaja čustvene simbole Facebook: čustveni simboli kmalu na voljo tudi v Sloveniji Untitled-2 Na konec sveta po dih jemajoče fotografije Patagonije Nenavaden oblak, ki se ga je prijel vzdevek božja roka. Božja roka: nenavadna formacija oblakov nad Madeiro