Hrana za spanec
Utrip mesta · zdravje & lepota

S pravo hrano do boljšega spanca. Ste vedeli, da si lahko do boljšega spanca pomagate tudi s hrano? Verjetno veste, da v posteljo ne smemo ne s polnim želodcem ne lačni. Lakota namreč povzroča tesnobo v žlički, zgaga, napenjanje in bolečine v želodcu pa nam kratijo spanec, če gremo spati tako siti, da nas v želodcu tišči. Vas zanima, katera hrana izboljša spanec? Izveste v nadaljevanju.

Spanje je zaradi regeneracije nujno, saj uravna osnovne procese v telesu – imunski sistem, telesno temperaturo in proizvodnjo hormonov. Vas muči nespečnost? Morda se pred spanjem napačno prehranjujete. Želite izboljšati svoj spanec? Ključ do dobrega spanca je prava hrana. A katera hrana izboljša spanec? Izveste v nadaljevanju.

PREBERITE ŠE: Ameriški zajtrk je v resnici sladica

Mimogrede. Zdravljenje spanja s hrano se imenuje fitoterapija, in sicer gre za terapijo, ko v telo vnesemo hranila, ki jih telo potrebuje za naraven spanec.

Hrana za boljši spanec, ki jo lahko v zmernih količinah zaužijete, preden ležete v posteljo:

Hrana s škrobom

Hrana, bogata s škrobom (riž, fižol, grah, koruza, soja, leča, čičerika, krompir, zrna ajde, ječmena, prosa in drugih žit), na možgane deluje kot pomirjevalo, hkrati pa izboljšuje telesno vzdržljivost.

Banane
Kalij je vitalnega pomena za kakovosten spanec in banana ga ima obilo. Prav tako vsebujejo triptofan in magnezij, ki sta ključna za delovanje živčevja.

Med
Med deluje kot blago pomirjevalo. Zmešamo ga s toplim mlekom ali čajem kamilice. Znižuje raven oreksina, živčnega prenašalca, ki na telo deluje poživljajoče.

Polnozrnati izdelki
Polnozrnata hrana spodbujajo nastanek inzulina. Ta stimulira delovanje triptofana, aminokisline, ki zmanjšuje napetost in tesnobo.

Mleko

Sladkani mlečni napitek spodbuja boljši spanec. Sladkor omogoča, da možganske celice iz krvnega obtoka vsrkajo več triptofana, ki ga možgani spremenijo v serotonin – t. i. hormon sreče, ki pomirja.

Zeliščni čaji
Za boljši spanec si privoščite zeliščni čaj, najbolje kamilični, melisin ali baldrijanov ali čaj iz limetinih cvetov.

Oreščki
Če pred spanjem zaužijete oreščke, boste dvignili raven serotonina. Oreški so sicer tudi bogat vir magnezija.

Kateri hrani se je pred spanjem najbolje izogibati?

Na spanje slabo vpliva maščoba oz. mastne jedi, zato se pred spancem izogibajte ocvrte in pražene hrane. Prav tako ne posezite po pikantni hrani in pikantnih dodatkih. Zmotno je prepričanje, da vas bo v spanec zazibal kozarec vina. Resnica je, da alkohol zmanjšuje kakovost spanca. Kot hudič križa se izogibajte goveji juhi, ki je težko prebavljiva, in pa čokoladi, sladkarijam ter sladki pijači.


Marmoriranje telesa Lepotni trendi 2016: marmoriranje kože skrivnosti vitkih žensk ki so znane le francozinjam Zakaj so Francozinje tako vitke? To so njihove skrivnosti! Najboljši brki in brade 2016 Prvenstvo bradačev in brkačev 2016 – najlepši brki in brada Vosek za očala Nerdwax Nerdwax – vosek, ki prepreči drsenje očal z nosu · · · ·