shutterstock_1198876087
Kulturni izbor · glasba

Ali vas zanima, katero glasbeno obdobje je najboljše v vsej zgodovini? Do odgovora na ‘vprašanje za milijon dolarjev’ so prišli ameriški raziskovalci.

Ekipa iz Univerze v New Yorku je izpeljala raziskavo, ki je zajemala 643 udeležencev, starih med 18 in 25 let. Ti so morali prepoznavati priljubljene pesmi iz različnih glasbenih obdobij.

Izbiranje najboljšega glasbenega obdobja v zgodovini je vse prej kot lahka naloga. Dejstvo, da nam je vsako glasbeno obdobje ponudilo svoje čare, je namreč neizpodbitno. 60. leta prejšnjega stoletja sta najbolj zaznamovali skupini The Beatles in The Rolling Stones, v 70. letih pa sta blesteli zasedbi ABBA in Pink Floyd. Veliko veselja so ljubiteljem popularne glasbe ponudila tudi osemdeseta in devetdeseta leta. Pozabiti ne smemo niti na glasbo 21. stoletja, na katero je močno vplival razvoj tehnologije.

Raziskovalci so prišli do zaključka, da so se pesmi iz 60. let sodelujočim v spomin vtisnile mnogo bolj kot pesmi, posnete v 21. stoletju. Za najbolj nepozabne so se izkazale pesmi When A Man Loves A Woman (Percy Sledge), The Tide is High (Blondie) in Baby Come Back (Player).

Avtor študije dr. Pascal Wallish je povedal, da glasbeno obdobje, ki zajema šestdeseta, sedemdeseta, osemdeseta in devetdeseta leta 20. stoletja, vztraja tudi v življenjih milenijcev. Pravilno je, da tako ostane še naprej, saj je glasba ključna pri razumevanju kulture starejših generacij.


laibach Koncert: Laibach z albumom The Sound of Music v Cankarjevem domu event24-djt_bit_halloween_scooter-foto_scooter_press1 V Slovenijo prvič prihajajo nemški rejverski velikani Scooter WEB-Morcheeba Koncert: Morcheeba maja 2019 v Kinu Šiška unnamed Bluesland 2019: Ljubljana ima nov mednarodni glasbeni festival ·