To je največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu!
Utrip mesta · arhitektura

Tehnologije 3D-tiskanja postajajo vse bolj priljubljene. Kako tudi ne, ko pa zagotavljajo zmanjšanje stroškov in časa izdelave ter visoko stopnjo trajnosti. Ljudje se že nekaj časa navdušujejo nad 3D-hišami, zdaj pa smo dobili tudi največji natisnjeni betonski most.

Največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu, namenjen pešcem, stoji v kitajskem Šanghaju. Za projektom stojijo ekipa JCDA pod vodstvom profesorja Xu Weiguoja z arhitekturne šole Univerze Tsinghua, raziskovalni center za digitalno arhitekturo Zoina Land in investicijsko podjetje Shanghai Wisdom Bay.

3D-natisnjeni most v dolžino meri 26,3 metra, v širino pa 3,6 metra. Oblikovalska ekipa je za vzgled jmeala antični most Anji, ki stoji v mestu Zhaoxian in velja za najstarejši še stoječi most na Kitajskem. Zgrajen je bil med letoma 595 in 605.

Ustvarjalci so pred tiskanjem mosta najprej zgradili model v merilu 1:4, ki je dokazal, da struktura zdrži vse napore in je varna za uporabo. Za tiskanje betonskih komponent, pri katerih so uporabili dva hibridna sistema 3D-tiskalnika in robotske roke, so potrebovali 450 ur.

Most, ki ga odlikujeta visoka učinkovitost tiskanja in natančno oblikovanje, je opremljen s posebnim nadzorovalnim sistemom. Ta vključuje senzorje obremenitve, ki zbirajo podatke o sili, ki deluje na most. Ekipa bo na ta način ugotovila, kako se bo material skozi čas bojeval z zunanjimi vplivi.

Galerija: največji 3D-natisnjeni betonski most na svetu

Največji 3D-natisnjeni betonski most na svetuOdpri galerijo

Valamar Collections Marea Suites, Poreč 7 impresivnih hotelov, ki se bodo v 2019 odprli na Hrvaškem Samo za pogumne Oddih, ki si ga lahko privoščijo samo pogumni! 15403471_216418438806020_2503267198223515648_n 14 fantastičnih zgradb, za katere se zdi, da so z drugega planeta Družinski dom Mars. Luksuzni domovi na Marsu, v katerih bomo živeli, ko pobegnemo iz Zemlje ·