To je pravi razlog, da je božič 25. decembra
V zraku · buzz buzz

Razlog, zakaj praznujemo božič 25. decembra, nam je verjetno vsem znan – takrat obeležujemo rojstvo Jezusa. A verjetno niste vedeli, da je ta datum v resnici povezan s predkriščanskimi kulturami in poganskimi mitologijami ter nima veliko skupnega z Jezusovim prihodom na svet. Ste pripravljeni, da spoznate popolnoma drugačno resnico o tem najbolj veselem prazniku v letu?

Ob pogledu na bogato okrašene domove, darila in praznično evforijo, si težko predstavljamo, da božiča nismo vedno praznovali 25. decembra. Nekateri strokovnjaki za Biblijo opozarjajo, da v tej knjigi ni natančno določen datum rojstva Jezusa. V zapisih omenjajo tudi ovce, kar je po njihovem mnenju znak, da je bil Jezus morda rojen spomladi (in ne pozimi).

Obeleževanje 25. decembra naj bi bilo povezano z Rimskim cesarstvom. Ti so 25. decembra praznovali sončni obrat, ponovno rojstvo sonca ali zimski solsticij oziroma je ta praznik simboliziral prihod daljših dnevov in krajših noči.

Takrat so tudi slavili rojstni dan indoevropskega sončnega božanstva Mitre, ki je simboliziralo svetlobo, upanje in dobro. Praznovanje ‘rojstnih dnevov’ pa je veljalo za poganski ritual.

In zakaj je torej božič 25. decembra?

Kot pišejo zgodovinarji, so zgodnji cerkveni voditelji morda želeli zagotoviti alternativo poganskim praznovanjem. Ravno zaradi upora je leta 336 n. š. (četrto stoletje) cerkev v Rimu uradno začela praznovati rojstvo Jezusa 25. decembra. Komaj v devetem stoletju je božič postal velik praznik, ki ga svet obeležuje tudi danes.


Ideje za božična darila 2018: darila za osebe, ki preprosto ljubijo spanje. Ideje za božična darila 2018: darila za osebe, ki preprosto ljubijo spanje 45302106_327708474686748_8402246418467696284_n Zakaj so današnje 30-letnice videti mlajše, kot so bile nekoč? To je pravi razlog, zakaj sta zelena in rdeča barvi božiča. To je pravi razlog, zakaj sta zelena in rdeča barvi božiča Monoobrv Skrajno nenavadne stvari, ki ponekod veljajo za privlačne · · · ·