shutterstock_1534429145
V zraku · odnosi

Ali ste vedeli, da zaljubljenost aktivirajo isti možganski centri kakor zasvojenost z drogami?

Ko padete v zanko toksičnega moškega, se zaljubite vanj – čustveno, duševno, telesno in celo hormonsko. Tudi on je zasvojen, a ne z vami, ampak z željo, da vas zasvoji, da padete pod njegov vpliv nihajočega razpoloženja. Zavrnitev boli, dobesedno, in ne preseneča, da vaši možganski centri zrcalijo vašo bolečino na različne načine.

Ste se kdaj vprašali, zakaj niste mogli od sebe izpustiti osebe, ki je v vas vzbudila negotovost in bolečino? Vas je zasvojila, kajne?

Če boste vedeli, kaj toksični partner sproži v vaših možganih, boste morda prej ločili strupene od dobrih moških.

Kateri hormoni v vas ustvarijo močan koktajl navezanosti na strupeno osebo?

Dopamin

Pozitivna doživetja, kot so nepozabni zmenki, pretirana pozornost, laskanje, seks, darila in romantične geste, sprostijo v možganih dopamin. Gre za nevrotransmiter, ki nadzoruje užitek in ima v možganih osrednjo vlogo pri občutju ugodja. Zaradi dopamina ste na trenutke evforični, obrnili bi svet na glavo. Poveča se osredotočenost na najmanjše podrobnosti novega razmerja.

Hkrati je to substanca, ki se sprosti ob zaužitju kokaina, zato nekateri raziskovalci pravijo, da je prekinitev razmerja podobna prenehanju jemanju droge.

Nesposobnost strupenega partnerja, da vam da tisto, kar potrebujete, v vas pušča hrepenenje po ljubezni, in še kar naprej upate in vlagate v odnos … podobno kakor kockar v igralnici, ki upa na dobitek.

Ali ste vedeli, da ko ne veste, kdaj boste nekoga spet videli, ker vam daje mešane signale, postane ta oseba veliko privlačnejša za vaše možgane?

Prijazen moški, ki se ne poslužuje manipulativnih dejanj, je možganom manj simpatičen kot toksičen, ki ima do vas toplo-hladen odnos. Z drugimi besedami, naši možgani lahko postanejo mazohisti, ki iščejo tiste ljudi, ki jim škodujejo.

Možgani se od dobrih moških navadijo na lepo vedenje in tako nehajo sproščati večje količine dopamina. Zato v zdravih odnosih postanete navajeni na varnost in se vam partner morda zdi manj vznemirljiv.

Kako se upreti učinku dopamina? Ne ustvarjajte novih spominov s človekom, ki vam ponuja zadovoljstvo le skozi bolečino!

Oksitocin

To je hormon, ki ga poznamo tudi pod imenom hormon ljubezni. V kri se sprošča med spolnim odnosom. Zaradi njega občutite srečo, povezanost, ljubezen, užitek, sproščenost, pripadnost, zmanjšanje strahu. Spodbuja pa tudi ljubosumje in druga negativna čustva.

Je tisti hormon, ki povezuje mater in otroka ob rojstvu, povezuje pa tudi ženske z moškimi, ki izkoriščajo. Oksitocin spodbuja ne le navezanost, ampak tudi zaupanje. Zato še vedno slepo zaupate toksičnemu partnerju tudi po prevari. Raziskava pravi, če ne veste, ali zaupati ali ne, vprašajte oksitocin.

Testosteron se zoperstavlja pomirjajočim učinkom oksitocina; po eni strani poveča spolno slo in poželenje, po drugi pa agresivno vedenje. Spodbuja sledenje ali zasledovanje osebe, v katero ste zaljubljeni, poskrbi, da poskušate dobiti tisto, kar vam je všeč.

Kortizol, adrenalin in norepinefrin

Strupeni partnerji v vas sprožijo dvig ravni kortizola, adrenalina in norepinefrina, ki uravnavajo vaše odzivanje na stres.

Norepinefrin usmerja vašo pozornost k osebi, ki si jo želite, in vodi v občutke evforije, zaradi česar slabše spite in si zapomnite najmanjše podrobnosti o novem partnerju.

Adrenalin in norepinefrin sta odgovorna za zardevanje, potenje, razbijanje srca in nemir. Če se sveže razmerje prekine, vodi do občutka potrtosti in pobitosti.

Raziskava Christopherja Berglanda pravi, da oksitocin, adrenalin in kortizol delujejo skupaj, da utrdijo in hkrati spremenijo spomine, ki temeljijo na strahu. Vaši strahovi in ​​tesnoba torej zaradi prekinitve s strani toksičnega partnerja naredijo spomine nanj še bolj žive in se jih je še težje znebiti.

Bolj kakor z dobrimi ste zasvojeni s slabimi odnosi. Strah in užitek se neizogibno prepletata.

Serotonin

Raziskava pravi, da vam zaradi serotonina oseba ne gre iz glave in se vam nenehno pojavlja pred očmi. Med zaljubljenostjo so ravni serotonina nižje (podobno kot pri obsesivno-kompulzivni motnji), zaradi česar se le stežka osredotočite na kaj drugega kakor na partnerja.

Zaradi upada serotonina vas pogosto prevzamejo tesnoba, razdražljivost, utrujenost, pomanjkanje energije in negativno razmišljanje.

Serotonin pa aktivira tudi doživljanje sreče in spodbudi vaše delovanje, da ste polni življenja. Tako ste navdušeni, ko prejmete sporočilo, nestrpno čakate na telefonski klic ali si rišete gradove v oblakih.

Strupeni moški po navadi prevzamejo nadzor nad vašimi možgani s svojim nepredvidljivim vedenjem in ljubezenskim bombardiranjem. S pomočjo hormonov razvijete neracionalno željo po njih. Ključ do ozdravitve od zasvojenosti s takšnimi moškimi je v tem, da to nezdravo zasvojenost zamenjate s čustveno zrelimi moškimi, ki vas resnično osrečujejo.

austin-loveing-MyPYkEV6ppY-unsplash (1) 5 stvari, ki bi jih pari morali nehati objavljati na družbenih omrežjih! jose-ros-photo-hZFdsYCwhP4-unsplash Prijaznost te naredi najlepšo osebo na svetu: 9 načinov, da v svoje življenje privabiš pravo osebo olasz-andras-VnOIJr8z4RY-unsplash Naredi prav tudi takrat, ko nihče ne gleda: lastnosti, ki označujejo osebo z integriteto baylee-gramling-0U9Kao2DTL8-unsplash Ko ljubiš … oprostiš! · ·