shutterstock_307056110
V zraku · odnosi

Nekdo nam je lahko všeč na prvi pogled, a pri drugi osebi, zaradi nekega razloga, ne pride niti do kančka privlačnosti. Je za to kriva “kemija”, hormoni, morda videz ali osebnost? Znanost je končno odkrila, zakaj nas nekateri ljudje tako zelo privlačijo.

Kaj je razlog, da nas nekdo NORO privlači, medtem pri drugi osebi preprosto ne pride do kemije? Na pot ugotavljanja te večne zagonetke so se podali raziskovalci iz univerze Lübeck v Nemčiji. Pri tem so odkrili, da nas privlačijo ljudje, ki nas razumejo, ki razumejo naše občutke.

Da bi razumeli povezavo med privlačnostjo in razumevanjem občutkov, je 90 ljudi gledalo posnetke ženske, ki je na obrazu kazala žalost ali strah. Sodelujoči so nato morali oceniti občutke te ženske in in povedati, kako prepričani so v svojo oceno. Raziskovalci so med gledanjem posnetkov prav tako spremljali možgansko aktivnost sodelujočih. Ugotovili so, da bolj je bila oseba prepričana v občutja ženske na posnetkih, bolj jo je ta ženska privlačila. Z opazovanjem možganske aktivnosti pa so ugotovili, da se pri pravilnem prebiranju čustev v možganih aktivira center za nagrajevanje, ki pa lahko vzpodbudi privlačnost.

Mešani signali niso zaželeni

Z drugimi besedami: moške naj bi bolj privlačile ženske, katerih občutja lahko s samozavestjo prepoznajo oziroma preberejo. Če lahko možgani dovolj dobro predelajo čustvene signale pošiljatelja, nas  nagradijo in do te osebe začutimo privlačnost. Če pa do tega ne pride, če čustev osebe ne moremo prebrati, potem jo možgani negativno “ocenijo”.

“Pravilno razumevanje občutkov in namer druge osebe je bistvenega pomena za družbeno interakcijo,” pravi Silke Anders, avtorica raziskave in profesorica nevroznanosti na univerzi Lübeck. “Za dosego skupnih ciljev se morata partnerja razumeti in nenehno “nadgrajevati” informacije o svojih trenutnih namenih in motivaciji, predvidevati čustva drugega in primerno prilagajati svoje obnašanje.”


shutterstock_185242103 5 načinov, kako prepoznamo zavist pri sebi in pri drugih: to čustvo uničuje dušo! shutterstock_1152639542 Besede, ki strejo srce: tega se žensk nikoli ne sprašuje! nicholas-green-TlCp_ZORhSw-unsplash Nikoli se ne opravičuj moškemu za te 3 stvari! shutterstock_761911042 Zato smo nesrečni: 2 največji napaki, ki ju ljudje delamo v ljubezni ·