toa-heftiba-a7XUtljVEMc-unsplash
V zraku · odnosi

Ta ena stvar lahko zakon ali zvezo spravi v krizo in ju ubije!

Derek Harvey, life coach, oče, mož in pisatelj, je na svoji spletni strani delil zanimivo, iskreno in osebno zgodbo, v kateri razkriva, kaj je tisto, kar zares ubija zakone in razmerja.

“Takoj po tem, ko sva se z ženo poročila, sva se udeležila seminarja o rehabilitaciji žrtev trgovine z ljudmi, zlasti tistih, ki so bili prodani za spolne usluge. V enem izmed govorov povezovalcev seminarja je ta vprašal občinstvo, kaj je največji razlog za ločitev. Ker sem ravno šel skozi predporočno svetovanje, sem se počutil kot strokovnjak za zakon. Zato sem hitro dvignil roko, da bi odgovoril na vprašanje in rekel: “Seks, denar in komunikacija!” Nato sem pogledal ženo zraven sebe in se nasmehnil. Prelahko!

“Napačen odgovor,” je zadirčno rekel povezovalec. “To so simptomi resničnih težav”.

Auč. Sem se ravnokar osramotil?

Ne le, da sem dobil ostro lekcijo o ponižnosti, ampak je to, kar je sledilo, spremenilo moje življenje. Prejel sem najboljši nasvet za zakonsko življenje, najboljši, za katerega je lahko ta mlad, ponosen, sveže poročen moški kadarkoli prosil.

“Razlog, zakaj se zakoni končajo z razvezo, je en sam … neizpolnjena pričakovanja,” je nadaljeval povezovalec.

Možgani sveže poročnega moškega niso mogli prenesti tega razodetja. Ne spomnim se veliko tega, kar je povedal po tem. Preveč sem bil zaposlen z razmišljanji o vseh neizpolnjenih pričakovanjih, ki sem jih doživljal že mesec dni po poroki.

Od tistega seminarja pred šestimi leti sem videl bolečino in frustracije, ki izhajajo iz neizpolnjenih pričakovanj, pa ne samo v zakonski zvezi, ampak v vseh odnosih. To je smrtonosni strup, ki priteče do srca in v razmerje vnese razdejanje.

A neizpolnjena pričakovanja niso težava samo zakonskega življenja. So življenjska težava. Ni važno, ali ste samski, poročeni, zaposleni, brezposelni, stari, mladi … Neizpolnjena pričakovanja so smrtonosna za vse. Nihče ni imun.

Torej … kaj je rešitev?

Po duši sem matematik. Ljubim enačbe. Rad se igram s številkami, v srednji šoli sem užival v algebri in računaju. Tako sem naletel na enačbo.

PRIČAKOVANJE – RESNIČNOST = FRUSTRACIJA

Kaj to pomeni? Spodaj je opisano v dveh hipotetičnih situacijah.

PRIČAKOVANJE
Ko pridem po dolgem in napornem dnevu domov, PRIČAKUJEM, da bo večerja pripravljena, usedli se bomo za mizo in jedli kot družina. Žena bo nosila predpasnik brez madežev (ker je popolna), njeni lasje bodo popolno urejeni. Medtem bo moja 16-mesečna hčerka sedela na svojem stolu in jedla s pripomočki … nikoli ne bo zgrešila ust, kar pomeni, da čiščenja takorekoč skorajda ne bo. Ko bomo vsi končali z večerjo, bomo šli na sprehod, medtem pa bo butler pospravil kuhinjo in pripravil naš dom na večerne aktivnosti.

RESNIČNOST
Domov pridem pol ure kasneje, o večerji žena še ni utegnila razmišljati, kaj šele, da bi jo začela pripravljati. Zaradi tega malček kriči na vsa usta, “ŠE! PROSIM! HRANA”. Ko iščem ženo, jo najdem pri zaključevanju oblikovalskega projekta, saj mora ujeti rok oddaje, ki je tehnično gledano že mimo. Ko jo vprašam, kaj bo za večerjo, me pogleda s tistim pogledom, ki ti ga lahko nameni le utrujena, pretirano zaposlena mama. Ko vzamem v naročje svojega malčka, grem v kuhinjo in opazim, da NI HRANE. Torej, kuharski mojster kakršen sem, zagledam kruh in sir. “Sir na žaru!” vzkliknem. Hčerko dam na njen stol, ta pa spet začne kričati. Na hitro pograbim jabolčno omako, da jo pomirim. Deluje … za zdaj. Delam svoje sendviče s sirom na žaru. Vsi jih pojemo. V kuhinji je nered. Igrače so povsod po dnevni sobi in kar čakajo, da si na njih nekdo zlomi gleženj. Z ženo se zrušiva na kavč, izogibava se očesnemu stiku, izogibava se čiščenju kuhinje. Lahko bi nadaljeval, ampak saj razumete …

FRUSTRACIJA = razlika med obema

Precej zapletena situacija, vem. Poskušam naslikati, kakšna so lahko naša pričakovanja in kakšno je življenje v resnici.

Antonio Banderas to najbolje pove: “Pričakovanje je mati vseh frustracij.”

Dejstvo je takšno: v življenju imamo pogosto pričakovanja, ki se ne uresničijo, zato smo zaradi tega pogosto frustrirani.

Ampak NE RABIMO biti.

Tukaj je odgovor: daj svoji RESNIČNOSTI prednost pred tvojimi PRIČAKOVANJI. Nekateri bi morda rekli, da naj kar vsa pričakovanju opustimo. Ampak sam ne bi šel tako daleč. Mislim, da je dobro imeti zdrava, realna pričakovanja, o katerih se pogovorimo. To je nekaj, kar moramo doseči. A ko prideš v situacijo, kjer tvoja pričakovanja niso izpolnjena, naj resničnost prevzame vodilno vlogo. V tistem trenutku izbriši svoja pričakovanja in se spopadi z resničnostjo.”

taisiia-stupak-MEfqMggMpaA-unsplash (1) Najpomembnejše vprašanje v zvezi: če si ga nenehno zastavljata, se nikoli ne bosta ločila shutterstock_1577426200 (1) Prepoznaj moškega, ki si s teboj želi resno zvezo: a pazi na te 3 znake! xan-griffin-RfFRYmvu6JE-unsplash V novem letu 2020 prenehajte s tem in zasijte! jonathan-borba-7fDndqTb5pk-unsplash (1) Največ moških želi spremeniti to eno stvar na svoji partnerki, in ne, nima veze z videzom! · · ·