clarisse-meyer-159582-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Grški antični zdravnik Hipokrat je že pred stoletji pisal, da je hoja človekovo najboljše zdravilo. Če se premalo gibljete, preveč sedite ali se povsod vozite, boste želeli spremeniti svoje navade, ko preberete te pozitivne učinke vsakodnevne hoje.

Če kakovostni hrani in zadostnem spancu prištejete še hojo, naj bi se izognili zdravniku: 15–30 minut hoje vsak dan naj bi drastično izboljšalo ne samo videz, ampak tudi vaše zdravje.
Hoja naj bi bila edina stara, brezplačna, preprosta in nezahtevna praksa, ki bi lahko koristila celotnem telesu in duhu.

To se ti zgodi, če vsak dan hodiš …

Pozitivne spremembe v možganih

Aerobne vadbe z nizko intenzivnostjo (kot je hoja), naj bi preprečile demenco v zgodnjih letih, zmanjšale tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni in izboljšale duševno zdravje, ugotavlja ta študija.

Pozitivne vplive naj bi hoja imela tudi na zmanjševanje stresa in ohranjanje visoke ravni hormonov sreče.

Izboljšan vid

Na prvi pogled se zdi, da naš vid nima nobene zveze s hojo, a se motite. Hoja naj bi po mnenju strokovnjakov, ki se ukvarjajo z raziskovanjem glavkoma, pripomogla v boju proti glavkomu ali zeleni mreni, in sicer tako, da zmanjšuje očesni pritisk.

Preprečevanje bolezni srca

Preprečevanju srčnih bolezni ali možganske kapi naj bi bila hoja enako učinkovita kot tek – ta naj bi pomagala preprečevati težave s srcem, in sicer z zniževanjem visokega krvnega pritiska, ravni holesterola in izboljševanjem krvnega obtoka.

Povečan volumen pljuč

Hoja kot aerobna vadba naj bi povečevala pretok kisika v krvnem obtoku, pomagala pri vadbi pljuč in odpravljala toksine. Zaradi kakovostnejšega dihanja naj bi se razbremenili tudi nekateri simptomi, povezani z boleznijo pljuč.

Izboljšana prebava

V raziskavi o vplivu hoje na zmanjševanje možnosti za razvoj raka debelega črevesa ugotavljajo, da naj bi 30-minutna vsakodnevna hoja zmanjšala tveganje za nastanek raka debelega črevesa. Hoja naj bi izboljšala tudi prebavo in preprečila zaprtje.

Tonus mišic

Mišični tonus in izguba telesne mase naj bi se – kljub aerobni vadbi – dosegla tudi s hojo. 10.000 korakov na dan naj bi se že štelo za vadbo v telovadnici, ugotavljajo v študiji o učinku hoje pri hujšanju. Poleg tega pa vas pri hoji ne bodo bolele mišice, zato boste lahko tudi naslednji dan telovadili brez težav.

Krepki sklepi in kosti

Hoja naj bi zagotovila večjo gibljivost sklepov, preprečila izgubo kostne mase in zmanjšala tveganje za zlome. Fundacija za artritis tako priporoča redno hojo (vsaj 30 minut na dan), da bi zmanjšali bolečine v sklepih ali preprečili vnetja.

Lajšanje bolečin v hrbtu

Za tiste, ki imajo težave z bolečinami v hrbtenici, je lahko hoja življenjska rešitev. Ker gre za dejavnost z nizko intenzivnostjo, ne bo povzročila dodatnih bolečin ali nelagodnosti, pišejo na strani o zdravju hrbtenice. Hoja naj bi izboljšala krvi obtok v hrbtnih strukturah, držo in fleksibilnost, ki so bistvenega pomena za zdravo hrbtenico.

Spolnosti lahko prepreči glavobole. Lahko posteljne igrice res ozdravijo glavobol? Imamo odgovor! chanel-perfume-ad-keira-knightley To je pravi parfum za tvoje astrološko znamenje giphy 6 tipov hrane, ki te bodo ohranili budnega, če imaš za sabo neprespano noč shutterstock_788032105 7 naravnih načinov, kako se znebiti nepravilnosti na koži · · ·