Družinski dom Mars.
Utrip mesta · arhitektura

Strokovnjaki na področju arhitekture se običajno ukvarjajo z načrtovanjem gradnje novih objektov na Zemlji. Ker se že vrsto let pojavljajo ugibanja, da bomo nekoč morda živeli na Marsu, pa so se nekateri od njih odločili, da preidejo meje.

Stephen Hawking je človeštvo pred smrtjo posvaril, da se bo Zemlja za povzročeno škodo kmalu maščevala. Če smo v preteklosti vselej našli način za izhod iz krize, pa pred podnebnimi spremembami, ki prinašajo številne naravne katastrofe, ne bomo mogli ubežati. Zemljo bomo torej morali prej ali slej zapustiti in poseliti druge planete.

Arhitekti iz televizijskega šova Mars, ki ga predvajajo na programu National Geographic, predstavljajo prototipe bivališč, primernih za bivanje na ‘rdečem planetu’.

Ekipa strokovnjakov za arhitekturo in vizualizacijo si želi kar se da natančno predvideti, kako bodo bili videti futuristični domovi. Zasnovali so tako zunanjost kakor tudi notranjost objektov.

Ustvarjalci so za zdaj oblikovali modele treh bivališč: stanovanje za mlade poslovneže, družinski dom in luksuzni dvorec. Osredotočili so se predvsem na osvetljenost in zaščito pred kozmičnimi žarki, sevanjem, mrazom in prašnimi nevihtami.

Stanovanje Mars

Stanovanje z eno spalnico, za katerega bo treba odšteti 350 tisoč funtov (394 tisoč evrov), je namenjeno posameznikom in parom. Slednji se bodo skozi predor lahko sprehodili do skupnega vrta in delovnih prostorov.

Družinski dom Mars

Družine bodo svoj vsakdan preživljale v bivališču z dvema spalnicama, ki je ocenjeno na 650 tisoč funtov (732 tisoč evrov). Struktura na prvi pogled spominja na iglu. Marsovcem bosta na voljo lastna veranda in cesta, po kateri se bo mogoče zapeljati do garaže.

Dvorec Mars

Luksuzno bivališče, katerega cena znaša kar 2,5 milijona funtov (2,8 milijona evrov). Prebivalci bodo uživali v prostornem domu z zasebnim vrtom in večfunkcijsko telovadnico. Imeli bodo lahko tudi garažo, v kateri bo prostora za več vozil.

Serija je posneta po knjigi Kako bomo živeli na Marsu (How We’ll Live on Mars), ki jo je izdal Stephen Petranek. Po njegovem mnenju bomo ljudje na Marsu pristali prej, kot si mislimo.

Epizode druge sezone serije si je na programu National Geographic mogoče ogledati vsako nedeljo ob 9. uri zvečer.


1861051_dbox_fosterpartners_thetulip_aerial_841434 Sredi Londona naj bi kmalu zrasel 305 metrov visok tulipan ezgif.com-webp-to-jpg (5) Udobna zimska zatočišča, o katerih lahko le sanjamo Villa Ypsilon, LASSA arhitekti Najlepše zasebne hiše, med njimi tudi slovenska Donar 2 Primož Jeza: »Biti arhitekt med drugim pomeni biti tudi raziskovalec.« · · · ·