Oaza Dakhla, Egipt
Utrip mesta · destinacija

Slovenci se radi pritožujemo čez slovenske ceste češ, da so polne nevarnih odsekov, a kljub temu še zdaleč nimamo tega ”privilegija”, da bi si lastili najbolj nore ceste na svetu. Zbrali smo nekaj najbolj dramatičnih, vrtoglavih, nevarnih, zavitih, norih in ”pijanih” cest, ki se oklepajo hribov, gorskih sten, vijejo po obali, puščavi, sredi ničesar, itd,. in ki od voznika med utiranjem poti terjajo popolno pozornost. Seveda so ti za pogum primerno nagrajeni s spektakularnimi razgledi.

Za najbolj nore ceste na svetu je značilno dvoje- nevarnost in nepopisna lepota narave, ki jih obkroža. Če imate torej dovolj avanturističnega duh v sebi in nekaj vozniških spretnosti, potem so kot nalašč za vas, saj so razburljive in slikovite hkrati.

PREBERITE ŠE: 7 najboljših kolesarskih poti po svetu

O tistih, ki se radi vozijo pogosto slišimo, da je vožnja privilegij in ena od stvari zaradi katerih je vredno živeti, vožnja po lepih cestah pa največji užitek. A na drugi strani tudi radi slišimo, da brez tveganja ni zabave. Najbolj nore ceste na svetu, te cestne sladice, ki so mešanica adrenalina in nepopisnih lepot narave, so zato ustvarjene za vse tiste, ki življenje jemljejo zajemajo z veliko žlico. Oči na cesti, pa ne pozabite si pripeti varnostnega pasu!

Zoji La, Indija

Gre za 9 kilometrov dolg in 3528 metrov visok prelaz, ki povezuje mesti Ladaka in Kašmir. Cesti pravijo tudi vrata v svet Ladaka.

Transfăgărășan, Romunija

Ta 96 kilometrov dolga ceste z drugim imenom DN7C se vije med dvema najvišjima vrhovoma v Romuniji in se povzpne kar 2034 metrov visoko. To jo po nadmorski višini uvršča na drugo mesto med asfaltiranimi cestami v Romuniji.

Dalton Highway, Aljaska, ZDA

Če bi radi popolno samoto med vožnjo je hudičevih 666 kilometrov dolga cesta sredi ničesar idealna za vas. Na poti boste naleteli le na tri majhne vasice.

Khardung La, Indija

Je najvišji prelaz za motorna vozila na svetu visok vrtoglava 5602 metra, ki vam bo ne samo vzel sapo (zrak je tu že izjemno redek) ampak vas tudi navdal z občutkom, da se dotikate neba.

Cesta Yungas, Bolivija

Yungas velja za eno najbolj smrtonosnih cest na svetu, saj letno terja od 200 do 300 življenj. Ni čudno torej, da se jo je prijel vzdevek ”cesta smrti”. Skalnata stena na eni in več kot 600 metrski prepad na drugi strani je vsekakor rezervirano samo za tiste, ki si upajo smrti zreti v oči.

Atlantska cesta, Norveška

Most Storseisundet je najdaljši in najbolj znan izmed osmih mostov na 8 kilometrov dolgem odseku ceste Country Road 63. Cesta, ki poteka praktično po morju, se vije čez arhipelag Eida in Averøy.

Guoliang, Kitajska

Cesto skozi goro Taihang je zgradilo lokalno prebivalstvo. Do leta 1972 je bila edina povezava vasi Guoliang z zunanjim svetom. Gradnja 1200 metrov dolgega, pet metrov visokega in štiri metre širokega tunela je trajala pet let, še danes pa je cesta odprta za promet.

Passage du Gois, Francija

4,3 kilometra dolg nasip je prevozen le nekaj ur na dan, preostali čas pa je zaradi plime le dno Atlantskega oceana. Cesta s kopnim povezuje ”občasni” otok Noirmoutier.

Gorska cesta Tianmen, Kitajska

11 kilometrov dolga cesta ima do vrha toliko serpentin, kot je stopnic na monumentalnem stopnišču na Blejskem otoku, torej 99.

Oaza Dakhla, Egipt

Tu se boste počutili, kot da se peljete na kakšnem drugem planetu.

Hana, Havaji

110 kilometrov dolga cesta povezuje mesti Kahului in Hana ter se oklepa klifov obale Mauija. Na tej poti prečka 59 tudi do sto let starih mostov, od katerih jih je 46 širokih le za eno vozilo, čaka pa vas tudi preko 600 ovinkov, ki vas peljejo skozi tropski deževni pragozd, mimo slapov, neštetih palm in bambusov, ter nudijo razgled na plaže in zalive. Odsek Road 31 je včasih zaradi plazov zaprt za promet, večina agencij, ki ponuja rent-a-car, pa tu vožnjo celo prepoveduje.

Col de la Bonette, Francija

Blizu meje z Italijo vas čaka eden najbolj slikovitih prelazov, ki vas popelje 2175 metrov visoko. Če bi radi preverili ali svizci res zavijajo čokolado v folijo, boste imeli tu idealno priložnost.

Prelaz Gotthard, Švica

Ridasta cesta na prelaz Gotthard (2108 n.m.v.) povezuje kantonu Uri in Ticino. Po istoimensko goro poteka cestni predor Gotthard, ki je bil ob otvoritvi je bil tretji najdaljši cestni predor na svetu.

3 Bi vozili tank? Drive a Tank ponuja vožnjo civilistom. Najboljše kolesarske poti, ki jih premore svet. 7 najboljših kolesarskih poti po svetu Plavajoča hiša sredi reke Temze ! Plavajoča hiša sredi reke Temze, ki jo lahko najamete na Airbnb Bar na Fidžiju Cloud 9 Lebdeči bar Cloud 9 – nebesa na zemlji so na Fidžiju · ·