najboljse knjige 2018
Kulturni izbor · knjige

Podeljene so bile nagrade Goodreads Choice Awards 2018. Goodreads Choice Award je največji in najpomembnejši sklop nagrad za knjižna dela, ki ga podeljujejo po ocenah bralcev in ne po mnenju uradnih kritikov ali izbrane režije. To so najboljše knjige 2018 po mnenju bralcev.

Pred kratkim so bile podeljene Goodreads Choice Awards, nagrade za knjižna dela po oceni bralcev. To so najboljše knjige 2018 po mnenju bralcev.

Najboljša fikcija: Samo jaz, Jojo Moyes

Med fikcijo je zmagal roman priljubljene pisateljice Jojo Moyes z naslovom Samo jaz. Gre za tretji del uspešne trilogije. Po prvem delu je bil posnet tudi film Ob tebi. Zgodbo spremlja Louiso Clark, ki začne svoje življenje brez Willa ter se pripraclja na nov začetek.

Najboljša romanca: Kvocient poljuba, Helen Haong

30-letna Stella Lane je uspešna ekonomistka, ko pa pride do romantičnih odnosov, ji primanjkuje izkušenj. Stella ima namreč Aspergerjev sindrom, kar pa ne ustavi njenih staršev, da jo pritiskajo, naj jim podari vnuka. Kmalu ugotovi, da v ljubezni ne veljajo pravila logike.

Najboljši triler: The Outsider, Stephen King

Nov triler izpod peresa znamenitega Stephena Kinga vas ne bo spustil iz svojega primeža. V parku najdejo truplo 11 letnega dečka, na njem pa prstne odtise športnega trenerja in učiteljica angleščine. Upamo, da kmalu dobimo tudi slovenski prevod.

Najboljša fantazija: Circe, Madeline Miller

Circe je zgodba o čarovnici, ki se pojavlja v Homerjevi Odiseji. Helios, bog sonca, Circo izžene na otok, kjer se spoprijatelji s smrtniki. Kmalu je postavljena pred dilemo in se mora odločiti, komu je zares zvesta: ljudem ali bogovom? Za enkrat še nimamo slovenskega prevoda.

Najboljši med najboljšimi: The Hate U Give, Angie Thomas

V kategoriji najboljši med najboljšimi, kjer bralci izberejo zmagovalko med vsemi zmagovalci te nagrade v zadnjih desetih letih, je zmagala knjiga The hate U give, ki kmalu prihaja tudi na velike zaslone. 16 letno dekle Starr Carter vidi, kako policija ustreli njenega neobroženega prijatelja Khalil. Dogodek postane nacionalna senzacija in Starr obe strani pritiskajo, kako naj reagira. Na slovenski prevod še čakamo.

Najboljša znanstvena fantastika: Vengeful, V. E. Schwab

Eli Ever in Victor Vale sta bila najboljša prijatelja v času študija medicine. Ugotovila sta, da imata oba nadnaravne sposobnosti. Kasneje postaneta smrtna sovražnika. Knjiga Vengeful je druga v ciklu njune zgodbe, glavna junaka pa sta primorana ponovno združiti moči. Slovenski prevod zaenkrat še ne obstaja.

Najboljša komedija: The Last Black Unicorn, Tiffany Haddish

Avtorica Tiffany Haddish opisuje, kako ji je humor pomagal, da je premagala enega izmed težjih obdobji v svojem življenju. Čeprav gre na prvi vtis za »lahkotno«, zabavno branje, pa knjiga niti slučajno ni površinska.

 


19 knjig, po katerih bodo leta 2019 naredili filmsko adaptacijo 19 knjig, po katerih bodo leta 2019 naredili filme 6 pisateljev, ki so (na)pisali knjige pod vplivom prepovedanih substanc 6 pisateljev, ki so (na)pisali knjige pod vplivom prepovedanih substanc Topel napitek, odeja in 5 super knjig, ki so kot naročene za udobne jesenske večere Topel napitek, odeja in 5 super knjig, ki so kot naročene za udobne jesenske večere 14350782_647501275413496_1631792415_n Barack Obama svetuje: 5 knjig, ki jih morate prebrati · · · ·