Photo by Becca Tapert on Unsplash
V zraku · odnosi

Če še ne vesta: posteljna aktivnost lahko izboljša razpoloženje in lajša bolečine. Razumevanje tega, kako ta vpliva na vajine možgane, pa lahko izboljša ne samo vajino spolno interakcijo, temveč ima lahko tudi druge pozitivne učinke na vajino zdravje. Raziskave v razvoju so tako že dale prve rezultate!

Skočita v posteljo in … naredita nekaj zase!

Tako posteljna aktivnost vpliva na vajine možgane …

… je kot droga

Spolni odnos domnevno poskrbi za dobro počutje. Zato si ga želimo, v njem uživamo in zato med drugim toliko časa iščemo primernega partnerja. Užitek, ki ga doživljamo med spolnim odnosom, je v veliki meri posledica sproščanja dopamina, živčnega prenašalca, ki aktivira del možganov, zaslužen za užitek. Dopamin je med drugim ena izmed kemikalij, ki tudi pri uživanju drog določa mejo “zadetosti” ali užitka. Kokain in spolni odnos seveda nista isto, a do neke mere vključujeta delovanje istega dela možganov.

… je kot antidepresiv

Študija iz leta 2002 na Univerzi v Albanyju je v vzorcu 300 žensk ugotovila, da so imele tiste, ki so imele spolne odnose brez kondoma, manj simptomov depresije kot ženske, ki so imele spolne odnose s kondomom. Raziskovalci so predpostavili, da naj bi imele različne spojine v moškem semenu, vključno z estrogenom in prostaglandini, protidepresivne lastnosti, ki se po spolnem odnosu absorbirajo v telo. To je dobra novice za vsakogar, ki je v resnem in predanem odnosu, če pa še vedno iščemo pravega partnerja, se kljub omenjenemu dejstvu ne odrecimo kondomu. Obstajajo namreč drugi načini, ki bodo izboljšali razpoloženje, medtem ko drugih načinov, ki bodo preprečili spolno prenosljivo bolezen, ni.

… povzroči upad razpoloženja

Kemikalije, ki povzročajo dobro počutje, lahko med spolnim odnosom delujejo s polno paro. Kaj pa po njem? Po mnenju raziskovalcev obstaja tako imenovani “blues po spolnem odnosu”, s strokovno kratico imenovan PCT (iz ang. post-coital tristesse), ki povzroči občutek melanholije in žalosti po spolnem odnosu. Doživela naj bi jo približno tretjina žensk, ki je sodelovala v študiji.

… lajša bolečine

Ne odrecimo se spolnemu odnosu, če imamo glavobol. Raziskave kažejo, da bo spolni odnos namreč domnevno olajšal simptome. V eni izmed nemških raziskav si je 60 odstotkov udeležencev z migreno in 30 odstotkov udeležencev z glavoboli v rafalih s spolnim odnosom med glavobolom simptome vsaj delno, če ne v celoti olajšalo. Druga študija je pokazala, da so si ženske, ki so si stimulirale G-točko, zvišale prag bolečine. Nekateri raziskovalci pripisujejo ta učinek oksitocinu – hormonu ljubezni, zaupanja, sproščenosti in povezovanja, ki med drugim lajša bolečine.

… lahko izbriše spomin

Vsako leto manj kot 7 ljudi od 100 tisoč izkusi tako imenovano prehodno globalno amnezijo, nenadno in začasno izgubo spomina, ki je ni možno pripisati nobenemu drugemu nevrološkemu stanju. Zgodi se lahko ob bolj gorečem spolnem odnosu in tudi ob čustvenem stresu, bolečini, ob manjših poškodbah glave, medicinskih posegih in ob skakanju v mrzlo ali vročo vodo. Spomin se lahko izbriše za nekaj minut ali nekaj ur. Oseba v tem času ne more ustvarjati novih spominov ali pa se spomniti nedavnih dogodkov. Na srečo naj ne bi bilo trajnih posledic.

… izboljša spomin

Ali pa bi ga lahko izboljšala, če bi bili glodavci. Študija iz leta 2010 je namreč ugotovila, da se je podganam, ki so imele spolni odnos vsaj enkrat na dan štirinajst dni zapored, povečalo število nevronov v hipokampusu, delu možganov, ki je povezan s spomini, v primerjavi s podganami, ki so imele avanturo za eno noč. Ugotovitve so bile podprte z drugo študijo, ki so jo izvajali na miših. Ali ima spolni odnos enake učinke na ljudi, je treba še dokazati.

… pomirja

Enaka študija, ki je pri podganah dokazala izboljšanje centra za spomin v možganih, je med drugim ugotovila, da so te podgane bolj umirjene. In to deluje tudi pri ljudeh. Ena izmed študij je pokazala, da so se ljudje, ki so imeli spolni odnos, bolje odzvali na stresne situacije, kot je javno nastopanje, kot pa ljudje, ki spolnega odnosa niso imeli ali pa so se ukvarjali z drugimi vrstami spolne aktivnosti. Spolni odnos namreč znižuje krvni tlak.

… uspava

Zelo verjetno je, da bodo moški po spolnem odnosu bolj zaspani kot ženske, in znanstveniki mislijo, da vedo, zakaj: delovanje čelnega korteksa se namreč po ejakulaciji upočasni. V kombinaciji s sproščanjem oksitocina in serotonina je krivec za občutek utrujenosti in močne želje po spancu.


eric-ward-7KQe_8Meex8-unsplash (1) Če imaš eno od teh 10 služb, je večja verjetnost, da se ločiš kate-kozyrka-4PX9de3qVRM-unsplash 7 načinov, kako reči “ljubim te” tudi takrat, ko se prepirata john-schnobrich-wPAmA768vf4-unsplash 9 znakov, da v vaše življenje prihaja PRAVA ljubezen: sorodna duša je v vaši bližini image-w1280 Ni za ljubosumne: nenavaden spolni trend, ki je obsedel moške