shutterstock_317462582
V zraku · odnosi

Če želite dolgo življenje, imamo za vas popoln recept. Malo za šalo in malo zares: seks ima ogromno pozitivnih učinkov na telo, med drugim naj bi tudi upočasnjeval staranje. Čeprav resda ne boste živeli večno, četudi boste pod rjuhe skočili večkrat na dan, vam razkrivamo, koliko seksa je potrebnega, da kljub temu vsaj malo upočasnite staranje.

Seks je ena od najzabavnješih fizičnih aktivnosti, znanost pa že dlje časa razkriva, da je tudi zelo koristna. Tako vaše razpoloženje kot postava lahko profitirata od rednih spolnih aktivnosti. Nova raziskava pa prinaša še boljše novice – spolni odnosi vsaj enkrat na teden naj bi imeli vpliv na daljše življenje.

Ima seks vpliv na naš DNK?

Raziskovalci so v novi študiji en teden spremljali spolno življenje 129 mam v razmerjih. Sodelujoče so morale oddajati dnevna poročila o zadovoljstvu glede njihovega razmerja z dodanimi primeri konfliktov, podpore in intimnih trenutkov. Ko so raziskovalci primerjali oddana poročila z njihovimi vzorci krvi, so odkrili neverjeten vzorec.

Matere, ki so s svojim partnerjem seksale vsaj enkrat v tistem tednu, so imele veliko daljše telomere kot pa ženske, ki v tistem tednu niso imele spolnih odnosov. Kaj so telomeri? So kot nekakšne “plastične konice na vezalkah”, ki jih najdemo na koncu vsakega niza DNK. Daljši kot so, bolj varujejo DNK pred poškodbami in in boleznimi, prav tako pa smo zaradi njih mladostnejši. Z leti se telomeri krajšajo (staranje, slaba prehrana in alkohol), a lahko marsikaj storimo tudi sami, da to krajšanje upočasnimo ali pa celo poskrbimo, da telomeri ponovno malce zrastejo, na primer z rednim seksom in pravilno prehrano.

Skočite med rjuhe čim pogosteje

Kaj je torej zaključek? S pomočjo seksa morda res ne boste živeli večno, kljub temu pa so redni spolni odnosi zagotovo priporočljivi. Ne le zato, ker daljšajo vaše telomere, ampak tudi zato, ker ohranjajo vaše razmerje srečno, vas pa zadovoljne in zadovoljenje – tako telesno kot duševno. Zato si skok med rjuhe z vašim partnerjem privoščite čim pogosteje, toliko kot vama ustreza!


Photo by Renato Abati from Pexels Tako lahko se noro zaljubiš v zgolj 45 minutah? Photo by DreamLens Production from Pexels 10+ ključnih izzivov, ki si jih morata postaviti kot svež par! adrianna-van-groningen-d_kBd6pOjeg-unsplash 3 astrološka znamenja, ki se poročijo mlada … in to zaradi tega zanimivega razloga! shutterstock_693500446 Koliko kalorij porabiš med seksom? Zate imamo točno številko! ·