Najboljša mesta za življenje 2016
Utrip mesta · destinacija · Utrip mesta

Katera so najboljša mesta za življenje 2016? Revija The Economist je razkrila svež seznam mest, kjer je življenje na svetu najboljše. Lestvico 140 mest je pripravil njen raziskovalni in analitični oddelek, med njimi pa žal ni slovenskih, zato pa je v samem vrhu mesto, ki je od Slovenije le streljaj proč. Na samem vrhu sicer ni prišlo do sprememb. Naziv najboljšega mesta za življenje na svetu je šel namreč že šestič zapored v roke avstralskega mesta.

In najboljše mesto za življenje 2016 je … Melbourne! Ta se je že šestič zapored okitil z nazivom najboljšega mesta za življenje na svetu. Lestvico, ki razkriva najboljša mesta za življenje 2016, so sestavili pri reviji The Economist (pri sestavljanju lestvice so upoštevali 30 različnih dejavnikov, kot so osebna varnost, zdravstvo, kultura, izobrazba, infrastruktura, okolje …).

V raziskavo je bilo vključenih 140 mest, med njimi pa ni bilo slovenskih. Če je bilo prvo mesto znova oddano Avstraliji, pa se je na drugem prav tako spet znašla prestolnica Avstrije, Dunaj, ki je bil na tem mestu tudi lani, leta 2014, pa tudi že prej. Tretje mesto je pripadlo kanadskemu mestu Vancouver, ki je prav tako abonirano na to pozicijo. Ob tem velja dodati, da se  kar šest od prvih sedmih mest nahaja v Avstraliji in Kanadi, poleg Avstrije pa eno mesto v prvi deseterici prispevata še Finska in Nemčija. V top 10 ni več Sydneyja, ki je zaradi terorističnih groženj s sedmega zdrsnil na 11. mesto.

PREBERITE ŠE: Resnični obraz turističnih znamenitosti – realnost proti podobi iz katalogov

S seznama gre razbrati, da najboljša mesta za življenje ostajajo srednje velika mesta z relativno majhno gostoto prebivalstva, ki se nahajajo v premožnejših državah. V teh mestih infrastruktura ni preobremenjena, mesta omogočajo veliko rekreacijskih aktivnosti, prav tako ni visoke stopnje kriminala. Številna uspešna mesta, kot so New York, Pariz ali London, prav zaradi tega ne morejo poseči više. Na samem repu lestvice najdemo sirski Damask, ki mu sledijo Tripolis v Libiji, Lagos v Nigeriji, Dako v Bangladešu in Port Moresby v Papui Novi Gvineji. V teh mestih je življenje najslabše.

Top 10 – najboljša mesta za življenje 2016:

10. mesto: Hamburg (Nemčija)Odpri galerijo
Glamping naselje Eko resort pod Veliko planino Glamping naselje Eko resort pod Veliko planino odprlo vrata London - prva nudistična plaža London bogatejši za nudistično teraso za sončenje Pričakovanja proti realnosti Resnični obraz turističnih znamenitosti – realnost proti podobi iz katalogov Najbolj oblegane plaže Tukaj niti plavati ne moreš: najbolj obljudene plaže na svetu · · ·