ROMANTIČNI FILMI ZA MOŠKE
Kulturni izbor · film

Tudi moški ste lahko tu in tam romantični … po svoje. In tukaj so romantični filmi za moške, ki so vam pisani na kožo. V njih namreč ne najdete “chick flick” romantike, temveč pravo ‘moško romantiko’.

500 Days of Summer (500 dni s Summer, 2009)

Sladko-grenka pripoved o 500 dnevih ljubezenskih vzponov in padcev nas popelje v življenje idealističnega romantika Toma, ki se zaljubi v novo sodelavko Summer. Počasi se zbližata, toda zaradi različnih prepričanj o pomenu ljubezni njuna zveza razpade. Po bolečem žalovanju se Tom odloči obrniti nov list, a življenje se še enkrat poigra z nesojenim parom in znova prekriža njuni življenjski poti.

True Romance (Prava stvar, 1993)

Kot bi lahko pričakovali: Tarantinova klasika (za film je namreč pripravil scenarij) je polna adrenalina in izjemnih karakternih vlog. Med mladeničem Clarencom in prostituko Alabamo vzplamti divja ljubezen. A če Clarence hoče Alabamo le zase, moram ustreliti njenega zvodnika. Pri tem pobere še zajeten kupček kokaina in si na glavo nakoplje celo kopico kriminalcev.

Love Actually (Pravzaprav ljubezen, 2003)

Zvezdniška zasedba, izvrsten scenarij, malo cukra in malo grenkobe, predvsem pa veliko britanskega humorja! Življenja in ljubezni se pomešajo, združijo in dosegajo vrhunec na božični večer – znova, znova in spet znova – z romantičnimi, zabavnimi in grenkimi posledicami za vsakogar, ki ima srečo ali nesrečo, da ga preganja ljubezenski urok.

Garden State (Stanje zamaknjenosti, 2004)

Depresivni mladenič Andrew se po desetih letih vrne domov, da bi se udeležil materinega pogreba. Po srečanju s starimi prijatelji spozna nekoliko čudaško, a prav zato toliko bolj zanimivo Samantho. Toda za njeno ljubezen se bo moral še močno potruditi, čaka pa ga tudi soočenje z dominantnim očetom.

Don Jon (2013)

Mladi Jon je predan staršem, prijateljem in cerkvenemu življenju v New Jerseyju, a skrivaj je zasvojen z gledanjem pornografije. Sčasoma razvije nerealistična pričakovanja, ki ga resno ovirajo pri iskanju sreče in intimnosti z njegovo pravo ljubeznijo.

PREBERITE ŠE: Top 30: najbolj ‘stajliš’ moški filmski liki vseh časov

Groundhog Day (Neskončen dan, 1993)

Arogantnega vremenarja (Billy Murray) televizijska hiša pošlje na službeno pot v majhno mestece, kjer vsako leto slavijo t. i. dan svizca. Ko se po napornem delovnem dnevu, v katerem prav nič ne skriva, da so mu malo mestece in njegovi prebivalci popolnoma odveč, prebudi v nov dan, zgrožen ugotovi, da se je v resnici prebudil v popolnoma identičen včerajšnji dan – dan, ki se bo odslej zanj ponavljal v neskončnost.

Overboard (Čez krov, 1987)

Nadvse bogati, a tudi pokvarjeni ženski Joanni Slayton nekega dne spodrsne na krovu jahte, s katere pade v morje in se udari v glavo. Pri tem izgubi spomin, Dean Proffitt pa kmalu ugotovi, da bi nastali položaj lahko izkoristil za to, da bi bil pošteno poplačan za svoje delo. Odloči se namreč, da bo Joanno prepričal, da je njegova žena, in si tako na en mah priskrbel hišno pomočnico in mamo za svoje otroke.

Chasing Amy (Slediti Amy, 1997)

Holden in Banky sta risarja stripov ter dolgoletna prijatelja. Stvari se zapletejo, ko spoznata Alysso, ki je prav tako stripovska umetnica. Holden se zaljubi vanjo, vendar kmalu sledi razočaranje, saj ima čedno dekle istospolna nagnjenja. Holden mora zdaj brzdati Bankyjevo ljubosumje in se za nameček ukvarjati še z neverjetno pestro preteklostjo svoje izbranke.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Večno sonce brezmadeženega uma, 2004)

Joel izve, da si je njegova nedavna ljubezen Clementine, dala izbrisati vse spomine na njuno zvezo. Tudi sam se odloči za ta postopek, toda kmalu ugotovi, da bi nekatere spomine vendarle rad obdržal. Začne se nenavadno popotovanje po njegovih možganih, kjer se meje med spomini in domišljijo kmalu porušijo.

10 Things I Hate About You (10 razlogov zakaj te sovražim, 1999)

Bianca si želi oditi na zmenek s čednim Joeyjem, vendar ji oče tega ne dovoli in uvede novo pravilo – prva mora na zmenek iti Kat, ker je starejša. Simpatični Cameron, ki mu je Bianca zelo všeč, se zato odloči nagovoriti Joeyja, da podkupi novega problematičnega učenca Patricka Verono, da povabi Kat na zmenek. Patrick pristane in korak za korakom začne pridobivati naklonjenost trdoglave in neukrotljive Kat.

cover-filmski-kadri Najboljši filmski kadri vseh časov (1. del) talented Top 30: najbolj ‘stajliš’ moški filmski liki vseh časov Film na oko 2017 Film na oko 2017 – 3. mednarodni filmski festival za mlade Film Wakefield (2016) Filmski napovednik: Wakefield (2016) · · · · · · ·