A-Christmas-Story-01
Kulturni izbor · film

Božič se nazadržno približuje, zato je že prišel čas za začetek filmskega maratona. Če si želite ogledati vseh 20 božičnih filmov, ki so si prislužili naziv najboljših vseh časov, vam priporočamo, da prvega ‘obljukate’ že danes.

Katerih 20 božičnih filmov se je uvrstilo na seznam najboljših vseh časov po izboru spletne strani Rotten Tomatoes?

20. Božič v Connecticutu (Christmas in Connecticut, 1945)

Pisateljica kuharskih knjig, ki je lagala o svojem znanju, se znajde pred težko nalogo, ko more na božični večerji pogostiti svojega šefa in vojnega heroja.

19. Božična zgodba (Un Conte de Noel, 2008)

Družina Vuillard je daleč od zgledne družine. Ko mati zboli in potrebuje presaditev kostnega mozga, odtujeni sorodniki končno zadihajo kot eno.

18. Tokijski botri (Tokyo Godfathers, 2003)

Trije tokijski brezdomci v božičnem času v smetnjaku najdejo dojenčka. Otrok ima pri sebi ključ in z njegovo pomočjo začne trojica iskati starše.

17. Dedek Mraz naprodaj (Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Resnica o Božičku, ki prebiva v podzemlju finske gore Korvatunturi, bo naposled le razkrita.

16. Rudolf, jelenček z rdečim nosom (Rudolph, the Red-Nosed Reindeer, 1964)

Iznakaženi jelenček si s svojimi prijatelji želi najti kraj, v katerem se bi počutil sprejet.

15. Božič Charlieja Browna (A Charlie Brown Christmas (1965)

V animiranem filmu spoznamo mladega Charlieja Browna, ki je razočaran nad svetom okoli sebe, zato si želi najti pravi pomen božiča.

14. Edward škarjeroki (Edward Scissorhands, 1990)

Film govori o Edwardu – moškem, katerega iznajditelj je umrl, preden ga je uspel dokončati, zato ima namesto rok škarje.

13. Božična zgodba (A Christmas Story, 1983)

Deček Ralphie si v 40. letih prejšnega stoletja prizadeva starše in Božička prepričati, da je zračna pištola popolno božično darilo zanj.

12. Arthur Božiček (Arthur Christmas, 2011)

Božičku pri raznašanju daril pomaga najstarejši sin Steve z vojsko škratov. Nekega božičnega večera pozabijo dostaviti eno darilo, kar zmoti Božičkovega mlajšega sina Arthurja.

11. Umri pokončno (Die Hard, 1988)

Newyorški detektiv John McClane si na vse pretege želi rešiti svojo ženo. Ta je del skupine talcev, ki so jih med božično zabavo ugrabili teroristi.

10. Spomni se noči (Remember the Night, 1940)

Med tatico in tožilcem se rodi ljubezen, ki v njuna družinska življenja prinese veliko napetosti.

9. Kako je Grinch ukradel božič (How the Grinch Stole Christmas, 1966)

Grinch ne mara božiča, nihče pa v resnici ne ve, zakaj je tako čemeren. Nekega dne se v njegovi glavi porodi ideja, da božiču enkrat za vselej naredi konec.

8. Apartma (The Apartment, 1960)

Baxter si napredovanje v podjetju želi prislužiti tako, da šefom posoja ključ od svojega apartmaja, kjer si lahko tešijo pohoto. Ko odkrije, da eden od šefov ljubimka z njegovo simpatijo, je čas za ukrepanje.

7. V deželi igrač (Babes in Toyland, 1934)

Dva nerodna vajenca v deželi igrač želita zbrati denar, s katerim bi pomagala deklici Bo Peep in njenemu izbrancu Tom-Tomu.

6. Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Kralj buč mesta Halloween je ugrabil dedka Mraza in zavladal božiču! Otrokom bodo darila odslej prinašali duhovi in vampirji.

5. Trgovina za vogalom (The Shop Around the Corner, 1940)

Uslužbenca v trgovinici za vogalom se v resničnem življenju ne prenašata, obenem pa drug drugemu nevede pišeta skrivna pisma, v katerih si izpovedujeta ljubezen.

4. Holiday Inn (Holiday Inn, 1942)

Popevkar in plesalec v gostišču, odprtem samo med prazniki, tekmujeta za pozornost očarljive nastopačice.

3. Čudež na 34. ulici (Miracle on 34th Street, 1947)

6-letna Susan Walker ne verjame v čudeže in v Božička. Kljub temu, da za božič ne pričakuje ničesar posebnega, pa bo tokrat dobila najdragocenejše darilo na svetu.

2. Dobiva se v St. Louisu (Meet Me in St. Louis, 1944)

Zgodba se dogaja v letu pred Svetovnim sejmom, ki je leta 1904 potekal v St. Louisu. Štiri hčerke pred selitvijo v New York spoznajo resnico o ljubezni in življenju.

1. Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life, 1946)

Obupanemu poslovnežu na pomoč priskoči angel, ki mu pokaže, kakšno bi bilo življenje, če ne bi nikoli obstajal.


HumCent2.4 10+ tako vznemirjujočih grozljivk, da jih ljudje niso uspeli pogledati do konca najboljsi filmi 2018 Top 15: najboljši filmi 2018 po mnenju kritikov film_krampus_hero_desktop Top 10: najgrozljivejši božični filmi, ki so jih kadarkoli posneli MV5BMDRkNzJmZTctM2ViYS00MTNhLWE0MzQtMDZhMjUyMjMxOGM3XkEyXkFqcGdeQXVyNjI4Mzg5OTg@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_ To je najslabši božični film vseh časov · · · · ·