Best-Electric-Mountain-Bikes-01
Utrip mesta · mobilno

Električna gorska kolesa vztrajno prodirajo v svet gorskega kolesarstva. Do zdaj nedosegljive gorske poti bodo s pomočjo elektromotorja postale dosegljive, spust navzdol pa še bolj adrenalinski. Če niste popolni privrženec zgolj ‘nožnega pogona’, smo za vas izbrali nekaj gorskih koles z ‘električno asistenco’, s katerimi boste lažje osvajali neosvojljive vrhove. Tukaj so najboljša električna gorska kolesa.

Pustimo ob strani vroče razprave o tem, ali naj bo ali ne bo gorsko kolo le na nožni pogon, in se posvetimo moderni električni tehnologiji, ki je postala del nekaterih gorskih koles. Električna gorska kolesa prihajajo v različnih oblikah, od manj do bolj robustnih in celo takšnih, ki imajo ceno v višini motornih koles Harley-Davidson. Z asistenco je precej lažje ‘goniti’ v hrib, saj nam elektromotor pri tem pomaga in nas razbremeni. Koliko se vmešava elektronika, je seveda odvisno od moči elektromotorja in nastavljene stopnje asistence. Izbor osmih električnih gorskih koles vam bo ponudil boljši vpogled v to precej novo, a hitro rastočo ‘sceno’. V nadaljevanju si poglejte, katera so najboljša električna gorska kolesa.

1. HaiBike SDURO HardNine 4.0

HaiBike SDURO HardNine 4.0 na prvi pogled niti ne deluje kot električno gorsko kolo, vse dokler ne uporabite integriranega Yamahinega elektromotorja PW Drive Unit. Z njegovo pomočjo lahko dosežete hitrost 32 km/h, poleg tega pa ima vgrajeno zaščito, da se elektromotorju ob terenski vožnji ne zgodi kaj hudega. Vse informacije o preostanku energije in delovanju elektromotorja je mogoče prebrati na Yamahinem LED-zaslonu.

2. Trek Powerfly 7 FS Plus

Trek Powerfly 7 PS Plus je namenjen tistim, ki si želijo gorsko kolo, ki je hitro, vsestransko ter visoko zmogljivo. Kolo ima vgrajen Boschev elektromotor, ki je bil razvit posebej za gorska kolesa in omogoča poganjanje do 32 km/h. RockShox vzmetenje, srednje široke pnevmatike in sestavni deli, ki jih najdemo na gorskih kolesih višjega cenovnega razreda, so zagotovo recept, ki bo vaša gorska doživetja še dodatno obogatil. Trek Powerfly se bo spopadel z vsemi oblikami terena in z njegovo pomočjo boste lahko raziskovali višje in dalje.

3. Commencal Meta Power Essential 650B+

Kolesa Commencal so brez dvoma zelo cenjena gorska kolesa. Prejšnji mesec so predstavili novo električno gorsko kolo, ki je vsekakor vredno omembe. Je eno izmed najboljših koles v razmerju cene in zmogljivosti. Commencal Meta Power Essential 650B+ ima vgrajen sistem Shimano E8000, ki predstavlja enega najboljših elektrosistemov med gorskimi kolesi. Hkrati imamo na voljo še lahek okvir, ki nam nudi izredno ergonomičen občutek na kolesu. Ojačan okvir zagotavlja trdnost in natančnost med vožnjo, zavore Shimano XT  pa prispevajo k hitri zaustavitvi koles v velikosti 29-palcev. 12-prestavni sistem SRAM Eagle   poskrbi za pravo prestavo na vsaki podlagi.

4. Bulls E-Core EVO EN Di2

Vitek, močan in moderen. Če se vam ti pojmi slišijo zanimivo, je Bulls E-Core EVO EN Di2 pravo električno gorsko kolo za vas. Za pomožni pogon uporablja nov elektromotor Shimano E8000 sMTB, z 250 vatov moči in dovolj velike baterije za kar 220 kilometrov asistence, seveda ob idealnih pogojih. Poleg električne tehnologije ima za boljšo vožnjo na voljo 180-milimetrski hod vzmetenja. Za zaustavitev skrbijo hidravlične zavore Shimano XT in diski s premerom 203 mm.

5. BMC Trailfox AMP Two

BMC Trailfox AMP Two je bil narejen z mislijo na to, da vas ponese više in dlje, kot vas je do zdaj popeljalo katero drugo gorsko kolo. Tudi v tem primeru imamo na voljo elektronski sistem Shimano E8000 in pa široke in odpornejše pnevmatike. Baterija je skrita v okvirju, med drugo tehnologijo pa se kolo ponaša s podvozjem E-Specific in krmiljenjem E-Specific . Trailfoxa je treba preprosto preizkusiti, da bi lahko ugotovili ves njegov potencial.

6. Specialized S-Works Turbo

Specialized je znamka, ki ji gre v svetu gorske kolesarstva zagotovo zaupati. Znani so po svojih sistemih, ki pomagajo pri poganjanju. Njihovo električno gorsko kolo Specialized S-Works Turbo ima okvir, ki je narejen iz karbonskih vlaken, ki znatno zmanjša težo kolesa in poskrbi za njegovo trdnost. Kot dodatno lahko izpostavimo skoraj neslišno delovanje elektromotorja, njegovo takojšnjo odzivnost in uravnavanje temperature elektromotorja.

7. HPC Revolution X

Kot njihov najbolj vrhunski izdelek je HPC Revolution X potreboval dve leti in 5 prototipov, da so ga končno naredili, kot se šika. Končni rezultat je aluminijasto električno gorsko kolo, ki tehta 35,8 kilograma, moč pa mu lahko nadgradimo do 7.000 vatov, kar mu omogoča doseganje hitrosti do skoraj 100 km/h. Zaradi tega je razveseljiva novica, da ima kolo vgrajene štiri batne zavore Magura MT7 in vilice z 203 mm zračnim vzmetenjem RockShox Boxxer World Cup Fork. Zagotovo gre za super kolo med električnimi gorskimi kolesi.


Hyundai Kona Electric Električna Hyundai Kona postavlja nove električne mejnike Porsche Panamera GTS Porsche Panamera GTS: naposled še GTS-različica Porschejeve športne limuzine BMW X7 BMW X7: največji in najprestižnejši BMW športni terenec 2018-Vespa-elettrica_20 Piaggio Vespa Elettrica: električna ‘klasika’ je že na voljo za naročilo · · ·