top ganljivi filmi vseh časov
Kulturni izbor · film

Ljudje nismo roboti, imamo čustva. In čeprav se to morda sliši kruto in neresnično, ljudje poleg smeha in veselja potrebujemo tudi žalost in solze. Za tiste dni, ko imamo občutek, da moramo iz sebe spraviti kakšno ‘kepo’, so idealni ganljivi filmi, ob katerih lahko brez sramu izrazimo svoja čustva, se z junaki veselimo in jočemo. V uredništvu smo izbrali top ganljive filme vseh časov, ki jih morate videti!

Top ganljivi filmi vseh časov:

A Tale of Love and Darkness (2015)

Režijski celovečerni prvenec Natalie Portman je priredba avtobiografskega romana izraelskega avtorja Amosa Oza, ki obravnava vojno, zakon brez ljubezni in depresijo v luči arabsko-izraelske vojne.

The Land Before Time (Dežela preteklosti, 1988)

Animirana ganljiva pustolovščina spremlja Littlefoota in njegovo popotovanje po tem, ko mu v boju s Sharpfootom umre mama. Ta se spremeni v neke vrste oblak, ki ga vodi skozi celotno pustolovščino.

Schindler’s List (Schindlerjev seznam, 1993)

Med nemško okupacijo Poljske postane Oskar Schindler postopoma zaskrbljen za svojo judovsko delovno silo, potem ko je priča preganjanju nacistov. Z oskarjem nagrajen film o herojstvu med holokavstom je ganljiv od začetka do konca.

The Cider House Rules (Hišni red, 1999)

Mlad, sočuten fant, vzgojen v sirotišnici, se odloči, da odide in spozna svet. Film o sirotah, incestu, posilstvu, ljubezenskih razočaranjih in naključnih prevelikih odmerkih drog.

La vita è bella (Življenje je lepo, 1997)

Nagrajen film o nesmrtni ljubezni in človeškem neumornem duhu je moderna mojstrovina. Šarmantni Guido, človek z barvito domišljijo in smislom za humor, osvoji srce ljubljene ženske in si z njo ustvari družino. Njihovo življenje postane ogroženo med drugo svetovno vojno, ko jih odpeljejo v koncentracijsko taborišče.

I Am Sam (Moje ime je Sam, 2001)

Vse, kar potrebujemo, je ljubezen. Film predstavi ganljivo zgodbo Sama Dawsona, ki hčer Lucy vzgaja s pomočjo svojih čudnih prijateljev. Ko je Lucy stara sedem let, intelektualno prekosi očeta. Njuna vez postane ogrožena, saj mu preti grožnja, da mu bodo Lucy odvzeli.

PREBERITE ŠE: Modni filmi – top 10 filmov za modne navdušence, ki navdušijo z modnim navdihom

The Shawshank Redemption (Kaznilnica odrešitve, 1994)

Film pripoveduje zgodbo o bančniku Andyju, ki ga leta 1947 obsodijo umora žene in njenega ljubimca. Znajde se v zaporu Shawshank State Prison, izmišljeni kaznilnici v Mainu. Kljub grozovitemu spletu dogodkov ne obupa. S pomočjo svoje iznajdljivosti in sojetnika Ellisa ohrani upanje.

Marley & Me (Marley in jaz, 2008)

Novinarja John in Jenny se po poroki preselita na Florido. Zaradi tekmovalne narave in dela pri konkurenčnih časopisih njun zakon zaide v težave. Da bi se priučila družinskega življenja, si omislita ljubkega labradorca, ki kakopak zraste v razgrajaško mrcino.

The Boy in the Striped Pajamas (Deček v črtasti pižami, 2008)

Zgodba je postavljena v čas druge svetovne vojne, ko se osemletni Bruno preseli na podeželje, saj so njegovemu nacističnemu očetu zaupali pomembno nalogo. V bližini novega doma odkrije kraj, obdan z bodečo žico, kjer vsi nosijo črtaste pižame. Tam je tudi deček Shmuel, s katerim Bruno sklene tesno in iskreno prijateljstvo, kar ga privede do trka s krutim svetom odraslih.

The Pursuit of Happyness (V iskanju sreče, 2006)

Will in Jaden Smith v filmu igrata očeta in sina, ki se znajdeta v finančni stiski. Chris Gardner je oče samohranilec, ki skupaj s svojim sinom izgubi streho nad glavo. Kljub težki situaciji Chris poskuša svojemu sinu omogočiti čim lepše otroštvo.

The Blind Side (Zgodba o prvaku, 2009)

Neverjetna in navdihujoča zgodba o revnem mladeniču, ki se s pomočjo skrbne ženske povzpne med zvezde ameriškega nogometa, je posneta po resničnih dogodkih. Ko se njuni življenji povežeta, Michael odkrije ljubeči dom, družina Tuohy pa doživi življenjsko spremembo – dobi sina in brata.

Precious (Življenje je dragoceno, 2009)

Film pripoveduje zgodbo Claireece Precious Jones, ki pri 16 zanosi in pogosto pobegne v svet fantazij vsakič, ko se sooči s fizično in spolno zlorabo v družini. Ko dobili priložnost, da opravi test GED (opravljena srednja šola), se odloči, da si spremeni življenje ter pobegne od doma.


Noč grozljivk 2016 Noč grozljivk 2016 – 9. filmski maraton za noč čarovnic v Kinodvoru Film Logan (2017) Filmski napovednik: Logan (2017) Film Varuhi galaksije 2 (2017) Filmski napovednik: Guardians of the Galaxy Vol. 2 (Varuhi galaksije 2, 2017) Slovenski film Pojdi z mano (2016) Filmski napovednik: Pojdi z mano (2016) – slovenski mladinski pustolovski triler · · · ·