Woman preparing for Christmas dinner
Utrip mesta · destinacija · Utrip mesta · kulinarika

Tradicionalno se miza na božični večer pri nas ni šibila pod perutnino in ribami, kot je v navadi danes, saj so bile na mizi različne klobase. Poglejmo, kako je na praznično obloženih mizah “po pravilih” še na ostalih 10-ih koncih sveta.

Tradicionalno se je praznično obložena miza na božični večer na Slovenskem šibila pod težo klobas, zelja, belega kruha in orehove potice. Poglejmo, kako je in je bilo še drugod po svetu.

1. Vzhodna Evropa

Na prazničnih mizah držav, ki jih najdemo na območju vzhodne Evrope, je dvanajst brezmesnih jedi. Miza je tako bogato obložena zato, ker se prebivalci vzhodnoevropskih držav v času pred božičem tradicionalno postijo. Na Češkem glavno jed predstavlja pečeni krap s krompirjevo solato, za sladico pa postrežejo z domačimi piškoti.

2. Peru

V Peruju je za božič veselo, saj se za mizo, na kateri je tradicionalno puran z nadevom iz govedine in arašidov in okrasom iz ananasa, zbere celotna družina. Med prilogami sta najpogostejša pečen krompir in jabolčna omaka. Za sladico pa sladka vroča čokolada in marcipanovi priboljški.

3. Finska

Finska božična večerja sestoji iz raznolikih sezonskih jedi. Za glavno jed je običajno gnjat z gorčico, ob kateri postrežejo domač kruh. Značilni so tudi mesni narastki, ribe, krompir, riž in korenje. Brez “kuhančka” pa na Finskem enostavno ne gre.

4. Kanada

Kanadčani si za božič privoščijo nadevanega purana, krompirjev pire in brusnično omako. Za sladico na mizo priroma praznični puding, ob katerem se prileže jajčni liker.

5. Danska

Na Danskem za božič diši po pečeni svinjini in pečeni goski. Za prilogo skuhajo krompir, rdeče zelje in bogato omako. Za sladico postrežejo z riževim pudingom in prazničnim pivom.

6. Nizozemska

Na Nizozemskem je za božič malce drugače kot drugod. Zvečer se namreč tradicionalno zberejo skupine ljudi, ki v majhnih ponvicah pripravljajo prigrizke iz mesa, rib, rakcev in zelenjave. Danes Nizozemci, tako kot drugje, postrežejo tudi “božično klasiko” – pečenega purana s krompirjem in zelenjavo.

7. Francija

V Franciji se božično druženje prične ob gosjih jetrih, ostrigah in prekajenem lososu, nadaljuje s pečeno raco in nadevanim puranom ter konča z božično torto. Ob okusnih jedeh se tradicionalno srka šampanjec.

8. Nova Zelandija

Novozelandska božična večerja sestoji iz purana, ponekod tudi gnjati ali jagnetine, pečene zelenjave in brusnične omake. Za sladico pripravijo božični puding, brez mesnih pitic pred, med in po večerji pa enostavno ne gre. Dandanes so pogosti tudi pikniki, saj na Novi Zelandiji božič praznujejo poleti.

9. Velika Britanija

V Veliki Britaniji je za božič na mizi pečen puran s pečenim krompirjem in brstičnim ohrovtom. Posladkajo se s tradicionalnim božičnim pudingom in sladkimi pitami.

10. Združene države Amerike

Tradicionalna ameriška božična večerja sestoji iz pečenega nadevanega purana, brusnične omake in zelenjave. Za sladico si privoščijo bučno pito, korenčkovo torto in medenjake.

iStock_000015314783_Large Države, ki so do žensk najprijaznejše – med njimi je tudi Slovenija Rooftop view on the Eiffel Tower, Paris, France Lestvica cenovno najbolj ugodnih mest za življenje mladih It's about time Santa got some sunshine! Kako božič praznujejo drugod po svetu Le-Petit-Chateau-01-1150x727 Le Petit Chateau: Najbolj luksuzna zimska koča na svetu · · · ·