Tudi znanost je potrdila: najstarejši otroci so najpametnejši!
V zraku · buzz buzz

Psihologe že dolgo časa zanima, ali obstajajo kakšne pomembne razlike med ljudmi glede na to, kje v vrstnem redu rojstva se nanašajo. In različne raziskave so odkrile marsikatero zanimivost. Na primer: najstarejši otroci imajo boljše rezultate na testih inteliegentnosti glede na raziskavo, ki vam jo predstavljamo v spodnjem članku.

Med ljudmi obstajajo določene podobnosti glede na to, kateri otroci so po vrstnem redu rojstva. Podobni so si v določenih osebnostnih potezah, po motiviranosti in ambicioznosti. Nekatere študije pa pravijo, da naj bi vrstni red rojstva nekoliko napovedoval tudi inteligentnost.

Najstarejši otroci imajo boljše rezultate na testih inteligentnosti. V tej raziskavi so ugotovili, da je vrstni red rojstva močno povezan s tem, kako se odrežemo na kognitivnih nalogah. Ta povezava ni prisotna le pri otrocih, ampak ostane tudi kasneje, ko smo starejši.

Kje tiči razlog za to? Zelo verjetno to ne pomeni, da so najstarejši otroci enostavno rojeni pametnejši. Bolj verjetno je, da imajo najstarejši otroci razvitejše kognitivne sposobnosti zaradi tega, ker se do njih starši v ključnem obdobju njihovega življenja vedejo drugače.

Pri prvem otroku so starši po navadi prestrašeni in nesigurni v svoj pristop in zato več časa in energije namenijo iskanju »pravilne« vzgoje in izobrazbe. Nekatere raziskave so na primer pokazale, da starši starejšim otrokom berejo več in jim predvajajo več raznovrstne glasbe, kar ima vpliv tudi na razvoj kogntivinih sposobnosti.

Kaj pomeni imeti mlajšo sestro ali brata? Poglej ta video. :)

valerie-elash-623423-unsplash Takšna je prava dama: 10 stvari, ki te ločijo od ‘navadnih’ žensk bridget-jones-1513684140 Zato nikoli ne smeš verjeti tehtnici: tega ti nikoli ne bo povedala! shutterstock_675118351 Ženske so priznale: “bolje spimo ob psih kot ob moških” naeim-jafari-1374067-unsplash Njej se ne moreš upreti: ženska, rojena v tem znamenju, obožuje poredne stvari ·