Ulične omarice s hrano.
V zraku · buzz buzz

Gotovo ste kdaj med sprehodom po katerem od slovenskih mest opazili majhne lesene hiške, v katerih so shranjene knjige. Gre za projekt, ki sliši na ime knjigobežnice. Ta se je rodil na pobudo Nine Kožar iz leta 2011 na Facebooku, hišic za izmenjavo knjig pa je danes v Sloveniji že malo morje. Koncept se je pojavil tudi v tujini, Jessica Mcclard iz Arkansasa pa je projekt še nadgradila. Medtem ko knjigobežnice ljudi spodbujajo k branju in medsebojnemu izmenjavanju knjig, je sama sprožila projekt mini ulične shrambe. Lesene omarice so namreč namenjene izmenjavi hrane in osnovnih življenjskih potrebščin.

Omarice s hrano in potrebščinami so socialna različica knjigobežnic, kjer se v lesenih omaricah namesto knjig nahajajo hrana in osnovne življenjske potrebščine, ki jih lahko prispeva ali vzame kdorkoli.

PREBERITE ŠE: Ročno izdelano v Mostah

Projekt The Little Free Pantry, ki temelji na istem konceptu kot knjigobežnice, le da gre za izmenjavo hrane, je namenjen medsebojni pomoči. Maja 2016 ga je sprožila Jessica Mcclard, njena omarica s hrano, za katero je dobila donacijo neprofitnega podjetja Thrivent Financial, pa je v trenutku naletela na odličen odziv. Tako je lesena škatlica pri cerkvi Dobri pastir v kraju Fayetteville (ZDA) hitro dobila ”posnemovalke”, na njeni spletni strani pa lahko celo najdete navodila za izdelavo lastne omarice.

''Hranobežnica''Odpri galerijo
Maček na fotografiji Ni šans, da na tej fotografiji najdete mačka! Lexy Panterra - twerkanje Seksi Lexy Panterra – kraljica twerkanja [video] Ajda Sitar in Captur Lov na #IconicFestivalMoments Ko neberljivi grafiti postanejo berljivi Ko nečitljivi grafiti postanejo čitljivi