Foto: Openwalls
Utrip mesta · dom

Peka na žaru in prirejanje piknikov je priljubljeno in prijetno opravilo, saj poveže ljudi in omogoči pravo gurmansko doživetje. Vendar lahko piknik na prostem hitro uniči slabo izbrana žar oprema, zato je ključnega pomena, da si pri nakupu idealnega žara postavimo nekaj bistvenih vprašanj. Preverimo, na kaj moramo biti pazljivi pri nakupu idealnega žara, s katerim bomo lahko organizirali vrhunski piknik.

Preden kupimo prvi žar, ki nam pride pred nos, si postavimo nekaj pomembnih vprašanj. Kje najraje pečemo na žaru? Doma, nekje na prostem, na vikendu? Imamo na razpolago prostoren vrt, ali zgolj miniaturen balkon? Imamo voljo in čas za pripravo pravega ognja? Bo plinski žar, ki je za peko pripravljen takoj, zadostil naše gurmanske preference? Imamo raje peko v naravi, ali je vir električne energije venomer pri roki? Kako pomemben je za nas pravi ogenj in okus, ki ga tovrstno pečenje prida sočnemu mesu in ostalim žar dobrotam? Koliko truda smo pripravljeni vložiti v čiščenje rešetk našega žara? Da bo odločanje pri nakupu idealnega žara lažje, smo zbrali nekaj prednosti in slabosti različnih žarov.

Poglejmo, kateri bo tisti pravšnji, naš personalizirani žar, ki bo zadovoljil vse naše žar želje in nam omogočil organizacijo vrhunskega piknika!

Plinski žar

Plinski žari so izredno enostavni za uporabo, saj grelni ventili omogočajo precizen nadzor temperature pečenja, s čemer je pečenje žar dobrot popolnoma enostavno. Modeli se gibljejo od enostavnih, majhnih, ki zavzamejo le malo prostora, do pravih zunanjih kuhinj, nad katerimi bodo navdušeni tudi profesionalci. Prednost plinskega žara je tudi v tem, da ga je enostavno očistiti, saj je po pečenju potrebno zgolj umiti ploščo. Odlično se izkaže v spontanih žar trenutkih, saj je za pečenje pripravljen takoj, za seboj pa ne pušča umazanije, kot so pepel in saje.

Žar-kamin

Če imamo na razpolago veliko prostora, vrt ali prostorno teraso, obožujemo rustikalni videz in želimo žar, ki bo odporen proti vsem vremenskim razmeram, je vrtni kamin, narejen iz odpornega betonskega kamna, idealna izbira. Priprava ognja na tovrstnem žaru je malce bolj zamudna, saj nam bo predpriprava vzela vsaj urico časa. Čiščenje žar-kamina je enostavno, saj zadostuje že dosledno odstranjevanje pepela in čiščenje rešetke.

Žar s pokrovom

Pokrov na okroglem žaru omogoča zdravo in hitro peko žar poslastic. Izbiramo lahko med plinsko različico in okroglim žarom na oglje, pri izbiri se vprašajmo, kako pomemben nam je okus in koliko časa smo pripravljeni vložiti v pripravo ognja in čiščenje. Prednost tovrstnih žarov je predvsem ta, da omogočajo enakomerno pečenje z vseh strani.

Namizni žar

Namizni žari so idealni za vse, ki so omejeni z majhnim balkonom in radi prirejajo piknike tako doma kot tudi na vikendu. Namizni žar je preprost za uporabo, hitro sestavljiv in vedno v pripravljenosti za takojšnje pečenje. Prednost tovrstnih žarov je enostavna poljubna nastavljivost temperature in izredno enostavno čiščenje, saj lahko majhno rešetko enostavno operemo v koritu ali pomivalnem stroju . Vir energije je pri električnem žaru elektrika, zato tovrstnega žara ne moremo uporabljati v naravi ali v parku.

V galeriji si oglejmo še nekaj zanimivih žar rešitev.

Namizni žar. Foto: SilvaOdpri galerijo
junpei-tamaki-thaw-designboom02 Zofa Thaw – minimalističen dizajnerski kos pohištva studia Junpei alcarol-bricola-collection-designboom01 Pohištvo Bricola iz zgodovinskega lesa beneških kanalov 469426750_1280 Samonapihljiv senčnik Foto: Ybertaud9.files.wordpress Vrt na balkonu – Sveža zelenjava in dišeča zelišča nad mestnim vrvežem · · · · ·