Urbana joga v New Yorku. Foto: Jaka Vinšek
Utrip mesta · arhitektura · Utrip mesta · šport

S projektom Urbana joga (“The Urban Yoga”), ki ga lahko podpremo na platformi Kickstarter, Anja Humljan razvija novo metodo za analizo potenciala prostora, s katero želi vzpostaviti most med stroko, uporabnikom in arhitektom.

Urbana joga ni joga kot taka. Je arhitekturni eksperiment, ki spreminja način, na katerega zaznavamo vsakodnevne situacije v urbanem okolju: ne gre za geometrijo in funkcijo, ampak za podzavestno čutno izkušnjo, ki vpliva na to, ali se v določenem prostoru počutimo ugodno ali neugodno.

Projekt “The Urban Yoga” je nova metoda za analizo potenciala prostora, pri katerem je diplomirana slovenska arhitektka Anja Humljan združila znanje, ki ga je pridobila med 12-letnim poučevanjem in raziskovanjem joge ter 6-letnega raziskovalnega dela v arhitekturi.

Cilj Urbane joge je razviti novo metodo za oblikovanje prostora, ki temelji na podzavestni čutni izkušnji vonja, otipa in zvoka. Serije fotografij, ki so posnete v različnih svetovnih metropolah (New Yorku, Madridu, Parizu in Ljubljani), so metafora za tisto, kar naj bi se z metodo raziskovalo: kako na podzavestnem nivoju preko vseh čutil, zaznavamo prostor, medtem ko se gibljemo skozenj. Serije fotografij med arhitekturno stroko in splošno javnostjo vzpostavijo dialog, komunikacijo. Sporočajo, da je prostor več kot le fizični sestav teles, da je več kot to, kar vidimo, več kot geometrija in funkcija. Namreč, medtem ko se gibljemo skozi prostor nezavedno merimo in posnemamo prostorsko konfiguracijo. Nezavedne čutne zaznave so nam zelo blizu, saj predstavljajo prvi način komunikacije, ki ga imamo s svetom in se je naučimo še pred verbalno.

Avtorica nam želi preko projekta Urbana joga s sliko in besedo pojasniti, da smo veliko več kot le telo v prostoru. Smo telo, duh in um, ki čuti, interpretira, si domišlja, sanja in si želi ter se prepleta s okoljem, v katerem biva. S svojim eksperimentom, kot ena izmed prvih združuje arhitekturo in jogo, kar je za jogijsko skupnost zelo razveseljiva novica, ki obogati trenutne splošne razsežnosti in percepcije tega, kaj je joga in nenazadnje, kaj predstavlja arhitektura v kombinaciji z jogo.

The Urban Yoga je drugi projekt v polju Potenciala prostora, kot raziskovalka imenuje svojo platformo za raziskovanje arhitekture. Knjigo The Urban Yoga lahko, poleg printov fotografij in plakatov Urbane joge, kupimo na platformi za množično financiranje Kickstarter in s tem pomagamo podpreti projekt.

S3_8 Ko studio, kjer so snemali Sex Pistols, postane luksuzno stanovanje 89c4088b_original Na nizozemskem letališču Schipol lahko najamemo letalo, ki je v bistvu pop-up hotel Pantone-Hotel-1 Eksplozija barv v Pantone hotelu 8 kvadratnih metrov majceno, a izjemno zračno in funkcionalno stanovanje v Parizu 8 kvadratnih metrov majceno, a izjemno zračno in funkcionalno stanovanje v Parizu ·