DSGN Domus izdelki so estetsko dovršeni, praktični, obenem pa jih je mogoče v celoti reciklirati.
Utrip mesta · dom

Ni lepšega kot se vedno znova vračati k naravi tako ali drugače. Če si sprehoda ne moremo privoščiti vsak dan, lahko naravo preprosto pripeljemo domov. Ekipa slovenskih oblikovalcev DSGN Domus se namreč k njej vrača z estetsko dovršenimi lesenimi izdelki, njegov ‘partner v kreativnosti’ Fat Rat pa s simetričnimi in z urbanimi potiski divjih živali.

Prav iz želje »nazaj k naravi« izhajata mlada slovenska oblikovalca, Gregor Ilnikar in Jure Klemenčič, ki sta tik pred koncem lanskega leta pod imenom DSGN Domus na ogled prvič postavila svoje lesene izdelke – namizno lučko in preprosto, toda zanimivo gospodinjsko desko. Svojo strast do kreativnosti sta vsak po svoje začela gojiti že v otroštvu, ko sta ustvarjala v domači delavnici, pozneje pa postala sošolca na faksu. Ni trajalo dolgo, da sta ugotovila, koliko podobnih idej in konceptov imata, zato se jima je porodila ideja o medsebojnem sodelovanju. Podobno sta s sodelovanjem začela tudi Gregor in Petra Ogrin, ki sta sprva ustvarjala pod znamko Fat Rat, katero je nato s še več urbanimi grafikami in potiski prevzela Petra, Gregor pa jo je ubral v lesene vode.

Ko fanta opisujeta proces dela se zdi, da je zanju to sestavljanje sestavljanke, ob kateri neizmerno uživata, kar se tudi odraža v izdelkih, ki skupaj z imenom, etiketo in s privlačno embalažo zlahka postanejo del doma. Med estetsko dovršenimi izdelki, ki so obenem praktični in jih je za povrh mogoče še v celoti reciklirati, zdaj najdemo namizno lučko iz orehovega, brezovega, brestovega in akacijevega lesa ter kuhinjske deske nekoliko drugačne oblike.

Les za fanta, ki že izdelujeta nove, okolju še bolj prijazne produkte, za katere za zdaj namigneta le to, da bodo fuzija lesa in betona, pomeni odklop od vsakdanjika, nekaj kreativnega, hkrati pa neomejeno možnost ustvarjanja. »To je težko opisati, je nekaj podobnega kot slikarju pomenita čopič in platno,« še povesta in ne skrijeta, da so njune sanje, da bi si od svojega hobija želela tudi živeti.

DSGN Domus izdelki so estetsko dovršeni, praktični, obenem pa jih je mogoče v celoti reciklirati.Odpri galerijo

Od hipsterskega jelena do divjih gozdnih živali

Z novimi, inovativnimi tematskimi grafičnimi potiski pa bo letos postregla tudi Petra, ki je sredi ustvarjanja nove Fat Rat kolekcije sitotisk potiskov in unikatnih grafik geometrijskih linij. Te že od daleč prepoznamo po oblikah živali in do potankosti izčiščeni podobi. Medtem ko je v božičnem času med drugim predstavila hudomušnega hipsterskega jelena z očali v srajci in puloverju, je v prejšnjih kolekcijah upodobila tudi nosoroga, tigra, sovo in žirafo. »Na potiskih so večinoma res živali. Zgodba je v bistvu precej smešna, ker sva se z Gregorjem nekega dne, čisto izven konteksta pogovarjala, kako se reče divjim živalim po špansko. Ker nisva vedela, sva izstrelila: Loz animalez vajld, ki je v bistvu mešanica španščine in angleščine (loz animalez = los animales = živali, vajld = wild = divje). Zdelo se mi je precej zabavno in tako so nastajale grafike divjih živali. Tudi prva kolekcija se imenuje Loz animalez vajld,« pojasnjuje Petra. In če smo se spraševali, zakaj med divjadjo ni podgane, je odgovor preprost: »Ker je kovačeva podgana vedno bosa

Čeprav nogavic Petra še ni potiskala, si lahko za mrzle zimske dni omislimo potiskan pulover ali majico, po trgovinah nakupujemo s privlačno nakupovalno vrečko, za piko na i pa lahko na izdelek pripnemo še leseno broško. Ker si nadobudna oblikovalka želi ustvarjati unikatne, prepoznavne kroje oblačil s Fat Rat potiski, ni vrag, da nas prav kmalu ne preseneti s kakšnim unikatnim kompletom. Za konec nam je namreč še zaupala, da se ravno dogovarja za nekaj svežega in še bolj divjega.

Divje živali Fat Rat krasijo tudi nakupovalne vrečke.Odpri galerijo

modern-living-room-decor-design-style-stylish-ideas-2015-9 Trendi za dom 2015 sony svetilke CES 2015: Sony Symphony – svetilka, ki je tudi zvočnik tumblr_nh1owdnYFi1sqkwlno2_1280 Oppo Food Ball: skleda za pse, ki upočasni hranjenje TapeFlips-lifestyle_paper-hat-Miglena-Gerasimova-01 TapeFlips: pohištvo iz papirja in lepilnega traku