Kratki_in_celovecerni_dok_film_II_005-1024x684
Kulturni izbor · film

Za nami je že 17. Festival slovenskega filma v Portorožu. Na zaključni prireditvi je mednarodna strokovna žirija v sestavi Matjaž Zajec, Rok Biček, Špela Čadež, Katja Šoltes in Hrvoje Pukšec ob glasbeni spremljavi vedno odlične Katalene razkrila, kdo so letošnji prejemniki slovenskih filmskih nagrad – vesen.

Odločitve žirije 17. Festivala slovenskega filma so bile za marsikoga tako presenečenje kot tudi osvežitev, saj je vesno za najboljši celovečerni film in Teleking nagrado za najboljši celovečerni film prejel dokumentarni film Siniše Gačića Boj za, vesno za najboljšo režijo, najboljši scenarij in najboljšo scenografijo (Peter Perunović) pa je prejel kratki film Prespana pomlad, mladega avtorja Dominika Menceja. Prespani pomladi je pripadla tudi vesna za najboljši kratki film, glavna igralka tega filma, Anja Novak, pa je prejela vesno za najboljšo glavno igralko.

Tudi gledalci so si izbrali svojega ljubljenca in mu podelili nagrado občinstva: to je celovečerni prvenec Blaža Završnika, Pot v raj. Glavna igralka tega filma, Ajda Smrekar, je postala Stopova igralka leta.

Žirija je veliko nagrad sicer podelila tudi filmu Drevo (Sonja Prosenc), saj je prejel vesno za najboljšo fotografijo (Mitja Ličen), vesno za najboljšo glasbo (Janez Dovč) in vesno za glavno moško vlogo (Jernej Kogovšek).

Vesne so prejeli še:

  • vesna za najboljšo montažo: Sašo Podgoršek (Vašhava)
  • vesna za najboljši študijski film in Restart nagrada za najboljši študijski film: Šuolni iz Trsta (Gregor Božič)
  • vesna za najboljši dokumentarni film: Rejnica (Miha Možina)
  • vesna za najboljši animirani film: Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvirja (Grega Mastnak)
  • vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo: Barbari (Ivan Ikić)
  • vesna za najboljšo masko: Mojca Goroganc Pertushevska (Inferno)
  • vesna za najboljši ton: Julij Zornik (Inferno)
  • Nagrada Art kino mreže Slovenije: Kaj pa Mojca? (Urša Menart)
  • Nagrada Združenja slovenskih filmskih kritikov: Drevo (Sonja Prosenc)

Filmska_platna_3_Pravicnik_2 Filmska premiera: Pravičnik ”The Equalizer” MAZE RUNNER Filmska premiera: Labirint ”The Maze Runner” terminator-genisys-arnold-schwartenegger Filmska novost: Terminator – Genisys Najdena denarnica lahko spremeni celo državo Filmski napovednik: Smeti ·