Ledena cesta v Estoniji
Utrip mesta · destinacija

V Estoniji, deželi ledu, rajskih poletij in neskončnih sončnih zahodov, so spet odprli ledeno cesto po zamrznjenem Baltskem morju. Gre za prvo in najkrajšo izmed šestih tovrstnih cest, dolgo 3,9 kilometra, po njej pa se lahko vozijo vozila, težka do dve toni in pol. Tam ne veljajo enaki cestnoprometni predpisi kot na asfaltnih cestah, kajti med vožnjo po ledeni cesti med drugim ne smete biti privezani! Zakaj, izveste v nadaljevanju.

Ledena cesta, ki so jo nedavno odprli v Estoniji, je ena izmed šestih, ki jo v tej baltski deželi odprejo vsako zimo, če to le dopušča vreme. Speljana je namreč po zamrznjenem Baltskem morju, povezuje pa mesto Haapsalu in pristanišče Osterby na polotoku Noarootsi, ki leži na zahodnem delu države. Odprta je vsak dan od 10. do 17. ure. Estonija, ki se lahko pohvali z več kot 3800 kilometri obali, 1500 otoki in 100 jezeri, številne zaledenele površine uporablja za ceste. Zakaj? Ker močno skrajšajo pot; samo omenjena relacija voznikom pot z 29 kilometrov skrajša na štiri. Za uradno ledeno cesto skrbi državna družba za ceste, zato ima v nasprotju z ”divjimi” cestami tudi številne omejitve.

PREBERITE ŠE: F1 na snegu!

Ena takih in bolj presenetljivih je, da potniki v avtomobilu ne smejo biti privezani, če bi morali hitro zapustiti avto (če se led udre). Hitrost je omejena na 40 km/h in ne sme pasti pod 25 km/h, vozila pa si lahko sledijo v triminutnem intervalu. 3,9-kilometrski odsek je sicer le eden izmed šestih, vožnja na njih pa ni dovoljena po tem, ko pade mrak. Koliko časa lahko pogumni vozniki uporabljajo tovrstne ceste, je kakopak odvisno od vremena in debeline ledu Baltskega morja, ki mora biti vsaj 30 centimetrov.

Ledena cesta v EstonijiOdpri galerijo
ddcd78bab70ea205745595a804e7142a1 Oboževalci Harryja Potterja lahko zdaj valentinovo preživite na pravi Bradavičarki! PicMonkey Collage #bucketlist zmenki: avanturistični zmenki okoli sveta Dvorec Château Louis XIV Najdražje stanovanje na svetu: dvorec Château Louis XIV Generator hostel v Berlinu Generator Hostel zlahka zamenjate za umetniško galerijo · ·