Prva solarna cesta na svetu.
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

V francoski vasici Tourouvre au Perche so odprli prvo solarno cesto na svetu, kar pomeni, da so del vozišča prekrili s solarnimi celicami. Z njo naj bi ustvarili dovolj energije za napajanje ulične razsvetljave.

Prva solarna cesta na svetu se vije skozi francosko vasico Tourouvre au Perche (Normandija). Tam so namreč z 2880 solarnimi paneli preplastili en kilometer ceste. Z dvoletnim pilotnim projektom upajo, da bodo ustvarili dovolj elektrike za javno razsvetljavo. Letno računajo na 280 megavatnih ur (MWh) energije, kar v povprečju pomeni okoli 767 kWh na dan. Zahvaljujoč inovativni tehnologiji podjetja Wattway (ta je del gradbenega kolosa Colas), za namestitev panelov niso potrebni posegi v cestno omrežje. Solarne plošče preprosto položijo na cestno površino.

Njihovi solarni paneli so sicer povsem običajni, vendar prekriti z več sloji plastike in s protizdrsno površino iz zdrobljenega stekla. Lahko prenesejo tudi težo velikih tovornjakov.

PREBERITE ŠE: 20 najlepših cest, ki bi jih morali prevoziti vsaj enkrat v življenju

Francozi sicer niso prvi, ki so prekrili cestno površino s solarnimi celicami. Na tem področju so pionirji Nizozemci, ki so leta 2014 odprli prvo solarno kolesarsko stezo SolaRoad. Čeprav je dolga vsega 70 metrov, v pol leta proizvede dovolj električne energije, da zadovolji celoletne potrebe manjšega gospodinjstva.

Galerija – prva solarna cesta na svetu:

Prva solarna cesta na svetuOdpri galerijo

Slovenski koledar Alpra Design 2017 Slovenski koledar Alpra Design 2017 – Pirellijev koledar v svetu avtomobilizma Drive Tribe Drive Tribe: družbeno omrežje za oktanske navdušence izpod prstov bivših topgearovcev Euro NCAP Euro NCAP: to so najbolj varni avtomobili 2016 Lamborghini Aventador S Lamborghini Aventador S – Aventador zdaj s štirikolesnim krmiljenjem · · ·