V katerih državah imajo moški in ženske enake pravice?
V zraku · buzz buzz

Ženske so si številne svoboščine, v katerih uživajo današnje generacije, izborile v okviru dolgoletnih feminističnih gibanj. In tudi sodobna družba spodbuja enakost med spoloma – pred desetimi leti ni obstajala država, v kateri bi imeli moški in ženske enake pravice, danes je takšnih že šest držav. In kje se je znašla Slovenija?

Svetovna banka, ki se ukvarja s problemi svetovnih razsežnosti, se je tokrat lotila vprašanja, v katerih svetovnih državah imajo ženske in moški popolnoma enake pravice. V raziskavi z naslovom Women, business and the law so tako ugotavljali, kje so pravne in gospodarske pravice med spoloma izenačene. Ugotovili so, da le v šestih državah, še pred desetimi leti pa je ni bilo države, kjer bi bile pravice za oba spola enake.

Raziskovalci so obravnavali podatke zadnjih desetih let in tako ugotovili, da je dosežen napredek na področju pravne enakosti spolov. Na lestvici od 0 do 100 (0 najmanjša, 100 največja) je povprečna ocena enakosti med spoloma 74,1 , kar pomeni, da imajo v svetovnem povprečju ženske le tri četrtine pravic moških.

V Franciji, Belgiji, Latviji in Luksemburgu ter na Danskem in Švedskem ta številka znaša 100. V teh šestih državah imajo moški in ženske enake pravice – to pomeni, da sta se oba spola popolnoma izenačila v kategorijah “potovanja”, “zaposlitev”, “plačilo”, “poroka”, “otroci”, “lastni posel”, “pokojnina” in “upravljanje s premoženjem”.

Države z najnižjim rezultatom so bile Iran, Sudan, Katar, Združeni arabski emirati in Saudova Arabija – te so imele rezultat pod 35.

Pa Slovenija? Njen rezultat znaša 90,63. Med moškimi in ženskami naj ne bi bilo nikakršnih razlik na področju potovanja, poroke, otrok, upravljanja z nepremičninami, zaposlovanja in lastnega posla – te kategorije so bile ocenjene z oceno 100.  Največji problem pa predstavljata enako plačilo (ocena 75) in pokojnina (ocena 50).

Z raziskavo so želeli razviti boljše razumevanje o tem, kako zakonska diskriminacija vpliva na zaposlovanje žensk in žensko podjetništvo. Rezultati dokazujejo, da se ženske morajo boriti s številnimi diskriminatornimi zakoni in regulacijami, ki omejujejo njihovo enakopravnost.

V poročilu sicer pišejo, da so spremembe optimistične, in sicer so očitne pozitivne reforme v Podsaharski Afriki, medtem ko se v Severni Afrki in na Bližnjem vzhodu stvari premikajo zelo počasi. Če bo stopnja napredka ostala stabilna, naj bi ženske dosegle popolno enakosti na vseh področjih komaj po letu 2073.

shutterstock_326718836 Kako 21. marca do brezplačne kave? shutterstock_526695901 To je najbolj priljubljena hrana na svetu hero_As-Good-As-It-Gets-image 5 najpogostejših znakov, da je nekdo narcis 60277722_297430594528912_5728248153333424629_n Kdo so ultrauspešni ljudje, ki nikoli niso diplomirali?