shutterstock_568146844
Utrip mesta · zdravje & lepota

Želiš biti fit do poletja? Potem moraš v svojo vadbeno rutino vključiti vajo plank. Zakaj? Zahteva malo časa, hkrati pa lahko v sorazmerno kratkem času dosežemo vidne rezultate. Če vajo plank izvajamo vsak dan, smo lahko fit do poletja!

Zakaj bi moral vsak dan izvajati vajo plank?

1. Izboljšamo lahko tonus in delovanje vseh trebušnih mišic.

Plank je idealna vaja za trebušne mišice ravno zato, ker pri njej sodelujejo vse glavne trebušne mišice, tudi prečna, prema, zunanja poševna trebušna in zadnjične mišice. Krepitve vsake mišične skupine ne smemo podcenjevati, saj vse služijo svojemu namenu. Prečna trebušna mišica poveča sposobnost dvigovanja težjih uteži, prema trebušna mišica pa izboljša naše športne zmogljivosti, predvsem pri skokih. In ravno ta mišična skupina je odgovorna za slovite “six packe”. Zunanja poševna mišica izboljša sposobnost za stabilno upogibanje v boku in pasu, zadnjične mišice pa poskrbijo za močno in oblikovano zadnjico. S tem smo na zelo dobri poti, da postanemo fit do poletja.

2. Zmanjšamo lahko tveganje za poškodbe hrbtenice.

Plank je vaja, ki gradi mišice, hkrati pa poskrbi, da na kolke in hrbtenico ne prenašamo preveč pritiska. Po raziskavah American Council on Exercise lahko vaja plank ne le znatno zmanjša bolečino v križu, ampak tudi krepi mišice celotnega hrbta.

3. Izboljšamo lahko svojo presnovo.

Plank je odličen način, kako porabiti kalorije in doseči zelo primerljive rezultate kot s tradicionalnimi vajami, kot so trebušnjaki. Če bomo vajo izvajali dnevno, bomo porabljali kalorije tudi takrat, kadar bomo sedeli. Vaja naj bi med drugim pospešila našo presnovo in jo ob rednem izvajanju takšno tudi obdržala.

4. Bistveno lahko izboljšalamo svojo držo.

Plank lahko močno poveča našo sposobnost ravne in stabilne drže. S krepitvijo trupa bomo zmogli držati pravo držo kjerkoli in kadarkoli, saj mišice trupa močno vplivajo na splošno stanje našega vratu, ramen, prsi in hrbta.

VIDEO, KI PRIKAZUJE RAZLIČNE VARIACIJE VAJE PLANK!

PREBERITE ŠE: Najboljše vaje za čvrsto zadnjico na YouTubu

5. Izboljšamo lahko ravnotežje.

Ste že poskusili stati na eni nogi in pri tem niste uspeli obdržati ravne drže? To ni zato, ker bi bili pijani, ampak zato, ker vaše trebušne mišice niso dovolj močne, da bi vam omogočile ravnotežje, kot ga potrebujete. S plankom na stran in navadnim plankom lahko povečalamo svojo učinkovitost v vseh vrstah športnih aktivnosti.

6. Postali bomo izjemno gibljivi

Gibljivost je ključna prednost, ki jo pridobimo z rednim izvajanjem planka. S to vajo namreč raztezamo vse mišice trupa, pa tudi noge, stopala in prste na nogah. S plankom na stran delajo tudi naše poševne trebušne mišice.

7. Od planka naj bi imeli tudi duševne koristi.

Plank naj bi imel poseben vpliv na naše živce, zaradi česar je odlično sredstvo za izboljšanje splošnega razpoloženja. Z vajo namreč raztezamo mišične skupine, ki naj bi prispevale k stresu in napetostim v telesu.

Imate 5 minut za plank, da postanete fit do poletja?


Nuxe_HuileProdigiuese_Paris_0_Image_002 Nuxe Huile Prodigieuse®: omejena izdaja najbolj priljubljenega olja na svetu Thalasso Spa Lepa Vida_2015 Thalasso Spa Lepa Vida: kjer je doma razvajanje Joga - vse kar morate vedeti o tej starodavni disciplini Mednarodni dan joge – vse kar morate vedeti o jogi Kolikokrat se moramo namazati s kremo za sončenje? Krema za sončenje – kolikokrat na dan se moramo namazati s kremo za sončenje? · ·