iPhone je zlata vreden!
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Če imate doma star iPhone, sedite na rudniku zlata! Vaš iPhone je namreč poln žlahtnih kovin in Apple ga želi nazaj. Resda je star telefon na trgu brez prave vrednosti, a kar je za nekoga odpadek, je lahko za drugega zaklad. V tem primeru je to Apple. V preteklem letu je iz starih telefonov iPhone, računalnikov Mac in tablic iPad pridobil več kot tono zlata!

Ste vedeli, da je v vašem telefonu iPhone zlato in da je Applu v letu 2015 uspelo iz starih iPhonov reciklirati za 40 milijonov ameriških dolarjev zlata? V vsakem telefonu je cca 30 miligramov zlata, ki ga Apple uporablja za določene komponente. Zlato pa ni edina žlahtna kovina, ki jo ameriški tehnološki gigant uporablja v svojih izdelkih. V iPhonu sta namreč tudi srebro in cink, nekoč pa je bil tudi svinec.

PREBERITE ŠE: Kako pohitriti iPhone? Trik, ki se širi kot požar!

Apple se recikliranja loteva resno in z veliko vnemo, ne le iz ekoloških, temveč tudi finančnih vzgibov, saj je to za podjetje iz Cupertina velika poslovna priložnost. Za 0,034 grama zlata sicer na trgu iztržimo ”le” 1,60 evra, a ko to pomnožite s številom starih iPhonov, pridete do gromozanske številke. Eden od načinov Applove reciklaže oziroma pridobivanja zlata je stroj Liam (eden je v Kaliforniji, drugi na Nizozemskem), ki pazljivo razstavlja telefone (leta 2015 jih je razstavil 1,2 milijona), da lahko Apple ponovno uporabi določene komponente pri izdelavi novega pametnega telefona.

Pametni telefon Samsung Galaxy S7 Active Samsung Galaxy S7 Active: žilava verzija telefona Galaxy S7 Pametni telefon OnePlus 3 OnePlus 3: pametni telefon, ki bo povozil konkurenco Pametni telefon HTC One S9 HTC znova ”noseč” – pričakuje model One S9 DeWalt MD501 DeWalt MD501: ker je pametni telefon orodje za 21. stoletje! · ·