Večkrat si ga privoščita: tako seks vpliva na vajine možgane
V zraku · odnosi

Če še ne vesta: spolni odnos lahko izboljša razpoloženje in lajša bolečine. Razumevanje tega, kako ta vpliva na vajine možgane, pa lahko izboljša ne samo vajino spolno interakcijo, temveč ima lahko tudi druge pozitivne učinke na vajino zdravje. Raziskave v razvoju so tako že dale prve rezultate!

Tako seks vpliva na vajine možgane …

… je kot droga.

Spolni odnos domnevno poskrbi za dobro počutje. Zato si ga želimo, v njem uživamo in zato med drugim toliko časa iščemo primernega partnerja. Užitek, ki ga doživljamo med njim, je v veliki meri posledica sproščanja dopamina, živčnega prenašalca, ki aktivira tisti del možganov, ki je zaslužen za užitek. Dopamin je med drugim tudi ena izmed kemikalij, ki tudi pri uživanju drog določa mejo “zadetosti” ali užitka. Kokain in spolni odnos seveda nista isto, a oba do neke mere vključujeta delovanje enakega dela možganov.

… je kot antidepresiv.

Študija iz leta 2002 na University of Albany je v vzorcu tristotih žensk ugotovila, da so ženske, ki so imele spolne odnose brez kondoma, imele manj simptomov depresije kot ženske, ki so imele spolne odnose s kondomom. Raziskovalci so predpostavili, da naj bi različne spojine v moškem semenu, vključno z estrogenom in prostaglandini, imele protidepresivne lastnosti, ki se nato po spolnem odnosu bsorbirajo v telo. To je dobra novice za vsakogar, ki je v resnem in predanem odnosu, če pa še vedno iščemo pravega partnerja, pa se ne odrecimo kondomu. Obstajajo namreč drugi načini, ki bodo izboljšali razpoloženje, drugih načinov, ki bodo preprečili spolno prenosljivo bolezen, pa ni.

… povzroči upad razpoloženja.

Kemikalije, ki povzročajo dobro počutje, lahko med samim spolnim odnosom delujejo s polno paro. Kaj pa po? Po mnenju raziskovalcev obstaja tako imenovan “blues po spolnem odnosu” ali s strokovnim izrazom PCT (post-coital tristesse), ki povzroči občutek melanholije in žalosti po spolnem odnosu. Doživela naj bi jo približno ena tretjina žensk, ki je sodelovala v študiji.

… lajša bolečine.

Ne odrecimo se spolnem odnosu, če imamo glavobol. Raziskave kažejo, da bo ta domnevno olajšal simptome. V eni izmed nemških raziskav si je namreč 60 % udeležencev z migreno in 30 % udeležencev z glavoboli v rafalih s spolnim odnosom med glavobolom simptome vsaj delno če ne v celoti olajšalo. Druga študija je pokazala, da so si ženske, ki so si stimulirale G-točko, zvišale prag bolečine. Nekateri raziskovalci pripisujejo ta učinek oksitocinu – hormonu ljubezni, zaupanja, sproščenosti in povezovanja, ki med drugim lajša bolečine.

… lahko izbriše spomin.

Vsako leto manj kot 7 ljudi na 100 tisoč izkusi tako imenovano prehodno globalno amnezijo, nenadno in začasno izgubo spomina, ki je ni moč pripisati nobenemu drugemu nevrološkemu stanju. Zgodi se lahko ob bolj gorečem spolnem odnosu kot tudi ob čustvenem stresu, bolečini, ob manjših poškodbah glave, medicinskih posegih in ob skakanju v mrzlo ali vročo vodo. Spomin se lahko izbriše za nekaj minut ali nekaj ur. Oseba si v tem času ne zmore ustvarjati novih spominov ali pa se spomniti nedavnih dogodkov. Na srečo naj ne bi bilo trajnih posledic.

… izboljša spomin.

Ali pa bi lahko, če bi bili glodavci. Študija iz leta 2010 je namreč ugotovila, da se je podganam, ki so imele spolni odnos vsaj enkrat na dan štirinajst dni zapored, povečalo število nevronov v hipokampusu, delu možganov, ki je povezan s spomini, v primerjavi s podganami, ko so imele “one-night stand”. Ugotovitve so bile podprte z drugo študijo, ki so jo izvajali na miših. Ali ima spolni odnos enake učinke na ljudi, je treba še dokazati.

… pomirja.

Enaka študija, ki je pri podganah dokazala izboljšanje centra za spomin v možganih, je med drugim ugotovila, da so te podgane bolj umirjene. In to deluje tudi pri ljudeh. Ena izmed študij je pokazala, da so se ljudje, ki so imeli spolni odnos, bolje odzvali na stresne situacije, kot je na primer javno nastopanje, kot pa ljudje, ki spolnega odnosa niso imeli ali pa so se ukvarjali z drugimi vrstami spolne aktivnosti. Spolni odnos namreč znižuje krvni tlak.

… uspava.

Zelo verjetno je, da bodo moški po spolnem odnosu bolj zaspani kot ženske in znanstveniki mislijo, da vedo, zakaj: delovanje čelnega korteksa se namreč po ejakulaciji upočasni. V kombinaciji s sproščanjem oksitocina in serotina je krivec za občutek utrujenosti in močne želje po spancu.


Zlata doba Hoolywooda Video: Popolno žensko telo skozi stoletja iStock_000055539776_Medium Nega obraza: Najboljši triki za čisto kožo in sijočo polt iStock_000046984162_Medium 5 najboljših naravnih načinov za boj proti prehladu in gripi kinga-cichewicz-5NzOfwXoH88-unsplash Kako enostavno zaspati v eni minuti? · ·