Girl and clock panic
V zraku · buzz buzz

Pogosto se zgodi, da si naložimo na urnik več nalog, kot jih lahko v enem samem dnevu opravimo. A to ne more in ne sme biti izgovor za stalno zamujanje. Če so sporočila v stilu “Zamujam pet minut!” redno poslana izpod vaših prstov, potem si poglejte kaj lahko storite, da boste končno lahko točni.

Zakaj zamujate?

Natančno opredelite, kaj dejansko vas zamuja. Lahko da imate t.i. “One More Task Syndrome”: cel čas čutite, da morate biti produktivni, tako da posledično na svoj urnik dodate še več opravil. Mnogo ljudi čuti odpor, ko mora zapustiti hišo in nenadoma čutijo potrebo, da poravnajo pohištvo, odpirajo pošto, itd. Če se ujamete v takem početju, najbolje da se uščipnete in si rečete: “To lahko počaka!”

Kako premagati zamujanje?

Spremeniti svojo navado iz kroničnega zamujanja v točnost je kar velik zalogaj. Pomembno je, da začnete z opravili, ki jih nikakor ni moč prestaviti ali zamuditi. Najprej se navadite, da na budilki ne pritiskate dremeža, niti enkrat. Če se ne zmorete zavezati k tako malim nevšečnostim, kot je ta, se niste pripravljeni spoprijeti s kroničnim zamujanjem. Preden pa zares začnete poskusite s tem: pojdite nekam pravočasno. Samo enkrat. Razmislite, kako se pri tem počutite. Čutite olajšanje ali tesnobo? Ste ponosni nase ali vas to dolgočasi? Od tukaj lahko dalje gradite na točnosti.

Prvi korak: znova se naučite povedati čas.
Vsak dan dva tedna si pri vsakem opravilu zapišite, kako dolgo mislite, da bo trajalo. To metodo uporabite tudi pri tuširanju, oblačenju, zajtrku, vožnji na delo, pomivanju posode, itd. in zraven dopišite dejanski čas, ki ste ga porabili. Mnogi ljudje imajo namreč v glavi nerealistične ideje porabljenega časa za neko opravilo. Samo zato, ker so nekoč, pred petimi leti, od doma do službe porabili deset minut, to nikakor ne pomeni, da je to realni čas do službe.

PREBERITE ŠE: Preprosti načini, kako nekomu dati občutek posebnosti in pomembnosti

Drugi korak: nikoli ne načrtujte, da boste nekam prispeli pravočasno.
Zamudniki zmeraj ciljajo, da bodo prišli na minuto natančno in ne puščajo prostora za razna naključja. Če morate biti na delu ob 9.00 in predvidevate, da vam bo vzelo natanko deset minut, da prispete, boste odšli od doma 8.50. V primeru, da boste zamudili zeleno na semaforju ali pa kakšno stvar pozabili doma, je nemogoče, da bi prišli pravočasno. Ne pustite se naključjem. Načrtujte, da boste povsod petnajst minut prej.

Tretji korak: Čakanje je dobrodošlo.
Če vas misel, da ste predčasno na cilju utesnjuje, potem si za vmes načrtujte dejavnost, ki vas bo zaposlila. Prinesite revijo, pokličite prijatelja ali pa pojdite skozi vaš urnik. Dejavnosti naj bodo specifične in prepričljive, saj vas morajo motivirati da boste zavoljo njih predčasno na cilju.

Če imate prijatelja ali družinskega člana, ki rad rad zamuja, si zapomnite, da ne gre za vas. Prelisičiti nekoga z besedami, da se nek dogodek začne pol ure prej, ne deluje: sčasoma vas bodo razkrinkali. In ob tem se ne bodo počutili dobro. Namesto tega se raje z njimi iskreno pogovorite in skupaj določite nekatere smernice. Poskusite s tem: vsakič, ko vaš prijatelj petnajst minut zamuja, plača sladico. Če že ne boste dosegli točnosti, boste se pa vsaj posladkali.

PicMonkey Collage “Snailpimp”: Umetnik, ki je slikarsko platno zamenjal za polžje hišice PicMoesdzesnkey Collage Ko junk food sreča klasično umetnost sadsadq Noč čarovnic: najbolj strašljive in čudaške make-up maske cover Razširjene fotografije na ovitkih nepozabnih glasbenih albumov