10524361_522716437855865_7757031911013659526_n
Utrip mesta · arhitektura

V najmlajšem slovenskem mestu Velenju, se je pred kratkim končala prenova mestne promenade. Vijugasta pot, nov sodoben most, zanimiva garažna hiša in bele stopnice, ki se spuščajo do reke, so v mesto vnesli svežino in nov prostor za druženje.

Velenjska promenada je nastala sredi sedemdesetih let 20. stoletja. Takrat sodobna urbana oprema je bila do danes že precej dotrajana, močno načet je bil tudi most čez Pako, obnove pa so bili potrebni še nekateri komunalni in komunikacijski vodi. Zato so pred nekaj leti odločili, da je čas za osvežitev.

Priprava projekta prenove promenade se je pričela s kreativno delavnico v okviru Evropske prestolnice kulture 2012. V odločanje o promenadi in njeni bodoči ureditvi so bili preko delavnic in diskusij vključeni predstavniki strokovne javnosti, organizirali so tudi javne razprave, na katerih so svoje mnenje lahko podali občani. Nato je bil za izdelavo idejne zasnove prenove promenade objavljen javni razpis, na katerem je zmagal ljubljanski arhitekturni biro Enota.

Območje promenade je locirano v samem središču najmlajšega slovenskega mesta, ter velja za glavno komunikacijsko žilo, ki jo dijaki in študentje Šolskega centra Velenje in obiskovalci zdravstvenega doma dnevno uporabljajo za dostop do mestnega jedra. Osrednji element nove promenade predstavlja ožja in zavita pot, ki vodi od posameznega programa do programa, ter se samo na mestih zavojev nekoliko razširi. Na teh razširitvah se nahajajo klopi in drevesa, ki ustvarjajo prostore za ustavljanje in druženje. Nova ureditev skuša uporabnika prepričati, da mu ni treba po najkraši poti hiteti od parkirne hiše proti centru mesta in ga namesto tega vabi, da uživa v sprehodu.

Novi most je v skladu z vijugasto potjo nekoliko zamaknjen in v primerjavi s starim zelo ozek. Glavno vlogo tako prepušča vodnemu elementu, ki je z elegantnega mostu bolj prisoten. Okoli mosta je na obeh bregovih urejen stopničast spust do vode, ki obiskovalcem dopušča, da reko doživijo od blizu. To je prva lokacija v Velenju, ki izkoristi vodni element reke Pake, ki je sicer odmaknjena od mestnega dogajanja in potopljena v svojo strugo. Bele stopnice, ki se spuščajo do vode tvorijo nekakšen amfiteater, ki je namenjen je izvedbam prireditev v samem mestnem središču ter druženju mladih.

Amfiteater ob reki Paki.Odpri galerijo

V okvir prenove promenade je spadala tudi obnova fasade Zdravtvenega doma Velenje ter gradnja dvoetažnega garažnega objekta, ki je nekako vkopan v teren in zato deluje nevsiljivo. K prijetnemu izgledu pripomore tudi ozelenjena fasada iz ekspandirane pločevine. Po odzivih publike sodeč je nova promenada prebivalcem Velenja zelo pri srcu in jo z veseljem obiskujejo.

Odpri galerijo
cover-21-sob 21 najbolj kul sob na svetu lego-2-xl Lego kocke v beli barvi za ljubitelje arhitekture Single-family-home-Groharjevo-by-3biro-Architects-1 Slovenska arhitektura – hiša v Škofji Loki zaokrožila po svetovnem spletu Foto: a21studio Luksuzno sproščanje v vietnamskem lesenem šotoru The Tent · · ·