p031l05h
V zraku · buzz buzz · Utrip mesta · šport

Evropa se sooča z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. Več sto tisoč oseb – med njimi jih največ prihaja iz Sirije, Iraka in Afganistana – je prisiljenih zapustiti svoje domove zaradi vojne. V Evropi se srečujejo tako s podporo, kot s sovražnostjo. In medtem, ko voditelji s celine še vedno poskušajo rešiti vprašanje beguncev, večje nogometne ekipe po Evropi že pomagajo reševati krizo. Nogomet bo vedno vera v Evropi, vendar te dni dokazuje, da so enostavno nekatere stvari bolj pomembne kot pa to, kar se zgodi v devetdesetih minutah na igrišču.

Nemška vlada bo zagotovila zatočišče za 800 tisoč Sircev, ki so morali zapustiti svoje domove in nogometni klub Bayern München jim sledi. Nemški prvaki so obljubili donacijo približno enega milijona evrov za pomoč beguncem, hkrati pa bodo gostili “tabore za urjenje” mladih, ki so prepotovali tako veliko razdaljo. Klub bo prav tako otrokom omogočil učenje nemščine, jim dal opremo za nogomet in tople obroke. Za začetek bodo na tekmi 12. septembra igralce pospremili tako nemški otroci, kot otroci beguncev. Bavarci, ki imajo milijone privržencev po vsem svetu upajo, da bo to dejanje pripeljalo naraščajočo krizo z begunci neposredno v središče svetovne pozornosti.

K dobrodelnemu delu so se pridružile tudi druge nemške nogometne ekipe. Borussia Dortmund je pred kratkim dala brezplačne vstopnice za tekmo, tako da bi lahko tudi begunci doživeli nekaj užitka v tem neizprosnem in negotovem obdobju. Ostale ekipe načrtujejo, da bodo parkirišča pred stadioni spremenila v begunska taborišča in organizirala dobrodelne tekme. Rastoče gibanje v podporo beguncem pa je dobilo dodatno spodbudo tudi od državne nogometne reprezentance Nemčije s posnetkom, ki obsoja rasizem in poziva k razumevanju v tem burnem obdobju.
In ker dober glas seže v deveto vas, so se v podporo beguncem pridružile tudi druge nogometne ekipe, onkraj Nemčije.
Španski Real Madrid je prav tako obljubil donacijo enega milijona evrov beguncem, škotski Celtic pa je doniral vsa sredstva iz nedavne prijateljske tekme v podporo tistim, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo domovino.

PREBERITE ŠE: Kako Messi in Ronaldo pomagata čistiti ulice Londona

Poleg nekaterih največjih nogometnih klubov, so se oglasili tudi najbolj priljubljeni posamezniki ekip. Cristiano Ronaldo je tako na Twitter zapisal, da se on in njegov narod dobro zavedata, kaj se dogaja v Evropi in odločno stojita za begunci.

V Angliji je skupina nogometnih privržencev ustvarila gibanje #RefugeesWelcome. Skupina je tudi pozvala vse nogometne navijače, da na tekme prinesejo plakate in transparente s spodbudnimi besedami za begunce/o beguncih. Zadnji primer pozitivne naravnanosti do beguncev je odličen primer evropske nogometne solidarnosti.

Med drugim je bilo potrjeno, da bodo vse ekipe Lige prvakov kot tudi Evropske lige, donirale del sredstev od vstopnic za pomoč beguncem.
Zenkrat se zdi, da je ključna tema v Evropi negotovost – ne le zaradi beguncev, ki prosijo za azil, temveč tudi zaradi evropskih uradnikov, ki igrajo ključno vlogo pri tem, kako se bo ta kriza odvijala v prihodnjih tednih in mesecih. Ravno zato je neomajna podpora beguncem, ki jo dajejo evropske nogometne ekipe, tako neverjetno očarljiva in še kako potrebna.

Parada cvetja na Nizozemskem v čast Van Goghu Največja parada cvetja na svetu z gromozanskimi cvetličnimi skulpturami počastila Van Gogha Sramotenje debelih aka ''fat shaming'' je mit, pravi Nicole Arbour. Dear Fat People: Nicole Arbor želela izpasti smešno, toda namesto tega razjezila veliko ljudi Einsteinova uganka ‘Kdo ima ribo?’ je Einsteinova uganka, ki jo znata rešiti samo 2 odstotka ljudi! Ko ni denarja za osnovne stvari, se je treba znajti. Študent brez ficka je iznajdljiv študent – briljantne domislice, ki vam bodo prihranile mnogo denarja ·