Utrip mesta · destinacija

Zakaj je Italija najbolj romantična dežela na svetu? Že sama beseda romantičen originalno pomeni iz Rima ali o Rimu, kar je dokaz, da je skoraj vse, povezano z Italijo, romantično. Nedvomno je sosednja država eden najboljših naslovov za romantične počitnice ali medene tedne – ne le zaradi dih jemajoče narave in kulturnih lepot, ampak tudi zaradi italijanskega načina življenja.

Italijani namreč ljubijo romantiko (po drugi strani pa tudi dramo), njihova glasba temelji na opevanju ljubezni, ljudje radi izkazujejo čustva, ne le verbalno, svojo naklonjenost ljubljeniosebi radi izkazujejo tudi v javnosti. Celo preprost obred, kot je na primer uživanje hrane, je v italijanskih restavracijah, ki so večino leta odprte na ulice, strašansko romantičen. Ali pa metanje kovanca v rimsko Fontano di Trevi, vožnja z gondolo po beneških kanalih, sprehod po firenški Galeriji Ufizzi … ali pa podoživljanje večne ljubezenske zgodbe med Romeom in Julijo v Veroni.

Vera v ljubezen
Mesto najbolj romantične zgodbe v zgodovini literature živi za svoja tragična junaka, Romea in Julijo. Eno najbolje ohranjenih rimskih mest v severni Italiji, ki se ponaša s čudovito rimsko Areno, v kateri še danes uprizarjajo opere, in mesto s čudovito ohranjeno srednjeveško arhitekturo slovi kot eden najbolj romantičnih krajev na svetu, zahvaljujoč predvsem Shakespearu, ki je ljubezensko zgodbo med tragičnima zaljubljencema postavil prav v Verono. Angleški pesnik je zgodbo postavil v Verono iz 14. stoletja, ko sta reka Adiža in mestno obzidje obkrožala zgodovinski center ter sedež plemiških družin, kjer sta v bližini trga Piazza delle Erbe, in blizu ena drugi, živeli družini Mantague in Capulet.

Romantiki iz vsega sveta obiskujejo srednjeveško Julijino hišo na ulici Via Cappello 23, kjer naj bi Romeo dvoril Juliji. Zaljubljenci ne vidijo dejstev, živijo za zgodbo, zato jih prav nič ne moti dejstvo, da so balkon, na katerem naj bi stala Julija, zgradili leta 1936. Na dvorišču hiše stoji Julijin kip, prav tako iz dvajsetega stoletja, katerega prsi romantiki še vedno drgnejo za srečo, prav tako vsi, ki še niso izgubili vere v ljubezen, puščajo na stotine pisem Juliji. Julijina hiša je najbolj znano “prizorišče” zgodbe o dveh zaljubljencih iz Verone, najbolj zagnani pristaši večne ljubezenske zgodbe pa lahko obiščejo tudi Romeovo hišo, različne trge, kjer naj bi se odvijali dogodki, ki so del tragične zgodbe, in celo Julijin grob v samostanu San Francesco al Corso.

Festival ljubezni
Valentinovo je v Veroni poseben dan. Pravzaprav dan zaljubljencev praznujejo kar ves teden, Verona pa postane Zaljubljena Verona. Ulice in trgi, okrašeni s tisoči src, zažarijo v rdeči barvi, zaljubljenci vseh starosti pa se med 13. in 16. februarjem zberejo na trgu Piazza dei Signori in si izmenjajo minuto dolg poljub. Že pred velikim dogodkom lahko preko spleta naročimo “pečat ljubezni”, ljubezensko zaobljubo, napisano na pergamonu, z ročno izpisanimi imeni zaljubljencev in zapečateno z voščenim pečatom. Dogodki, ki potekajo v tednu Zaljubljene Verone, privabljajo romantike vseh starosti, ki uživajo na koncertih, si puščajo ljubezenska sporočila na posebni oglasni deski, pisatelji in pesniki svoja dela, v katerih opevajo ljubezen, predstavljajo na posebnem festivalu Librar Verona in Love, odvisniki od socialnih omrežij lahko celo uporabljajo posebno aplikacijo APP Leave On: svoje ljubezensko sporočilo lahko prek posebnih virtualnih balonov pošljejo visoko v nebo.

V času Zaljubljene Verone se lahko  včlanimo v Julijin klub in postanemo Julija za en dan. Kot gospodična Julija lahko prebiramo pisma, ki jih oboževalci puščajo pod njenim balkonom, in na njih odgovorimo. Ljubitelji opere bodo v teh dneh uživali v uprizoritvi zgodbe o Romeu in Juliji v romanski cerkvi Santa Maria in Chiavica. Celo športniki se bodo poklonili nesmrtni ljubezni, saj bo med znamenitostmi mesta s čudovito ohranjenimi rimskimi in srednjeveškimi spomeniki potekal polmaraton Giulietta & Romeo. Za pare bodo organizirali poseben polmaraton, kar je še eden od načinov, da zaljubljeni proslavijo svoj dan. V času festivala Zaljubljena Verona si bomo Julijino hišo, njen grob in ostale znamenitosti lahko ogledali ceneje, saj bodo vstopnine za zaljubljence nižje kot ponavadi, tisti, ki raje sledijo vodniku, pa se bodo lahko udeležili vodenega ogleda mesta, imenovanega Walking Tour in Love.

Hotel za zaljubljence
Verona ni le zgodba o Romeu in Juliji, pač pa tudi živi muzej z ogromno aktivnostmi in najboljši naslov za počitek med spoznavanjem mesta, še posebej za romantike, je hotel Gabbia d’Oro. Majhna, udobna, čudovito opremljena palača iz 18. stoletja se drži stolpa Gardello in je polna starin, fresk in orientalskih preprog. S tramovi podprti stropi, kamnite stopnice in paleta drugih dekorativnih podrobnosti dajejo hotelu neprekosljiv šarm v sobah in javnih prostorih. Hotel je zapisan romantiki, zato so nekatere sobe opremljene z okroglimi kopalnimi kadmi, marmornatimi okraski in mozaiki. Hotel nima svoje restavracije, a njegova lokacija v samem mestnem jedru ponuja le kratek sprehod do glavnih znamenitosti in restavracij, ne smemo pa zamuditi popoldanskega čaja na notranjem dvorišču hotela.

Ljubezen gre skozi želodec
Jutranja kavica, kosilo s kozarcem odličnega italijanskega vina ali pa večerja ob svečah – hrana in romantika sta usodno povezani, zato si vzemimo čas za kofeinsko budnico v kavarni Caffe Borsari, kjer lokalni vsevedi modrujejo ob marmornatem šanku s skodelico espressa v roki, ali pa se v bližnji pekarni De Rossi posladkajmo s piškotki iz mandljev in čokolade, imenovanimi “baci di Romeo e Giulietta” (poljub Romea in Julije). Mladoporočeni oziroma vsi, ki uživajo v hrani s pogledom, naj si privoščijo malce romantike v restavraciji Osteria Ponte Pietra ob vhodu na edini most preko reke Adiže, ki služi le pešcem. Udobna jedilnica z lesenim stropom, zlatimi in srebrnimi tapetami in uokvirjenimi starimi ilustracijami je ponavadi zasedena do zadnjega kotička, zato je pametno kosilo ali večerjo rezervirati vnaprej. V mestu, ki vsako leto gosti enega najbolj pomembnih italijanskih vinskih sejmov Vinitaly, letos bo potekal med 6. in 9. aprilom, ni težko najti dobre restavracije z bogato vinsko karto in ena od najnovejših zvezd na kulinaričnem nebu je restavracija Locanda 4 Cuochi. Čeprav odprta le malo več kot leto dni, je že pravi “trendsetter” zaradi svoje inovativne kuhinje in sodobnega videza. Sedeži ob baru gledajo na odprto kuhinjo, v kateri štirje kuharji pripravljajo specialitete, se družijo z gosti in jim pomagajo pri izbiri vin.

cover-muzeji 10 najzanimivejših evropskih galerij in muzejev, ki si jih lahko ogledamo brezplačno Tunel ljubezni v Ukrajini Pravljični tunel ljubezni v Ukrajini Otok Vila Franco do Campo Vila Franco do Campo: Košček paradiža sredi Atlantika Ledene jame v Wisconsinu Ledene jame, ki jih je ustvaril polarni mraz · · ·