Pitje vina
Utrip mesta · kulinarika

Vino zna piti vsak. Toda, ga znate piti pravilo? Da boste obvladali veščino pitja vina, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste umetnost pitja vina izpilili do potankosti. Vino je namreč žlahtna pijača, zato jo moramo tako tudi obravnavati. Začne se pri pravi temperaturi, nadaljuje z izbiro in pravilno držo kozarca … Tukaj je mala šola pravilnega pitja vina.

Veste, kako piti vino? Seveda! Pa veste, kako ga piti pravilno? Tu pa se verjetno zatakne. Morda veste, v kakšen kozarec natočiti svetlo ali rdeče vino, a naredite usodno napako pri temperaturi vina. Morda znate kozarec držati pravilno, pa imate belo vino v kozarcu za rdeče. Treba je vedeti, da sta tako temperatura kot kozarec orodji, ki vinu omogočata, da pride do izraza. Belo vino se vedno toči pri temperaturi med 9 in 14 stopinj Celzija, rdeče pa med 15 in 20 stopinjami. Tudi kozarec naredi bistveno razliko in ni zgolj pripomoček, zato je še kako pomembno, da izberete takšnega prave oblike. Le za penino bi dali roko v ogenj, da vsi vemo, kakšen je: ozek in pecljat. Kaj pa za preostala mirna vina?

Ste vedeli, da je le v kozarcu iz čistega in tankega stekla mogoče doživeti vso žlahtnost in kakovost vina? Belo vino zahteva kozarec z drobnim in daljšim pecljem (da toplota prehitro ne prehaja v vino) z višjo čašo v obliki tulipana. Tako morajo vonjave opraviti daljšo pot in ostanejo dlje časa v kozarcu. K temu pripomore tudi zožena odprtina. Kozarec za rdeče vino je po drugi strani trebušaste oblike (z mehkeje zaobljenimi stenami) in ima običajno večjo prostornino kot kozarec za belo vino, zato pa precej krajši pecelj.

PREBERITE ŠE: 7 učinkov uživanja vina, ugodnih za naše zdravje

Kozarec za vino vedno napolnite največ do polovice (rdeče vino) oziroma dveh tretjin (belo vino) in ga vedno držite za pecelj. Nikoli ga ne objemajte z rokami kot skodelico vroče čokolade. To je tako, kot bi na Lamborghinija pripeli tovorno prikolico. In preden vanj nalijemo vino, ga, čeravno je čist, splaknite z vodo, da se znebite vonjav, ki bi lahko posegle v okus vina. Za lažjo predstavo, kako pravilno piti vino, pa si oglejte poučen posnetek, ki vas bo do potankosti naučil, kako postati mojster pitja vina.

Bodite največji poznavalec pitja vina za martinovo!

Sadje in zelenjava za november Sadje in zelenjava, ki ne bosta nikoli slajša kot novembra cover-restavracije 10 restavracij, ki jih preprosto moraš obiskati! Utrinki s Kuharske akademije - CITY CHEF - italijanska kuhinja Utrip: Kuharska akademija – CITY CHEF – italijanska kuhinja shutterstock_332678375 8+ nasvetov za pripravo najboljšega kostanja · · ·