maxresdefault (7)
V zraku · buzz buzz

Katere lastnosti po navadi povežemo z visoko inteligenco? Vedoželjnost? Odzivnost? Vsestranskost in iznajdljivost? Morda res. Ste kdaj pomislili, da bi visok inteligenčni kvocient povezali tudi s preklinjanjem? To pa najbrž ne. Pa ste (smo) se očitno motili.

Raziskave so namreč pokazale, da sta visok IQ in preklinjanje v precej recipročnem odnosu. Psihologa Kristin in Timothy Jay iz ZDA sta se lotila omenjene raziskave in prišla do zaključka, da “imajo tisti ljudje, ki jim t. i. prepovedane besede dobro tečejo z jezika, po navadi tudi boljši besedni zaklad ter so tudi sicer bolj artikulirani.”

Ni pa preklinjanje edina lastnost, ki bi jo sprva težko pripisali višjemu IQ-ju. Neka druga raziskava je namreč pokazala, da mednje spada tudi ponočevanje. No, ne mislimo ravno ‘žuranja’, temveč zaključevanje dneva v poznejših urah. Rezultati so pokazali, da imajo ljudje, ki hodijo spat po polnoči, v povprečju višji IQ. Strokovnjaki so prišli do zaključka, da bolj inteligentni ljudje potrebujejo več motečih dejavnikov za intenzivno razmišljanje. V prevodu najbrž to pomeni, da jim nered oziroma kaos predstavljata večji izziv.

Do zdaj smo te lastnosti pripisovali morda bolj lenim ali celo slabše dojemljivim ljudem. Razmislimo še enkrat.

image Teh 20+ stvari morate narediti, dokler ste še mladi Bucket_List__001 Leta 2070 bomo živeli 125 let giphy (13) Več časa boste preživeli med rjuhami, bolj boste pametni Free download bluray 1080p 720p movie google drive Cast Away, USA, 2000, Robert Zemeckis, Adventure, Drama, Tom Hanks, Helen Hunt, Paul Sanchez 2 Ste radi sami? Poglejte, kaj o vas pravi znanost. · · ·