kulinarika.jpg
Utrip mesta · kulinarika

Sladko zdravje
Volcanic Nectar je najbolj poznana blagovna znamka sladila iz modre agave – nadomestka sladkorju, z nizkim glikemičnim indeksom in štirikrat slajši od običajnega sladkorja. Agave mnogi zmotno uvrščajo med kaktuse, a gre za rastlino iz družine sočnic, ki je doma iz …

Sladko zdravje

Volcanic Nectar je najbolj poznana blagovna znamka sladila iz modre agave – nadomestka sladkorju, z nizkim glikemičnim indeksom in štirikrat slajši od običajnega sladkorja. Agave mnogi zmotno uvrščajo med kaktuse, a gre za rastlino iz družine sočnic, ki je doma iz Mehike. Sladilo iz modre agave (iz iste rastline pridobivajo tudi tequilo) vsebuje 90% fruktoze. In če na stotine različnih blagovnih znamk iz agave prideluje tequilo, je na svetu manj kot 5 blagovnih znamk sladila iz modre agave. Med najbolj poznane sodijo Volcanic Nectar, Nekutli in IIDEA. Pred leti je bilo vse sladilo na prodajnih policah enake barve. Danes nam nudijo svetle, temne, premium različice … A prava barva je le ena – zlata, jantarna. Sladilo iz modre agave naj bi bilo diabetikom prijazno. Podobno medu, a še bolj zdravo. Med ima oznako 83 glikemičnega indeksa, Volcanic Nectar pa samo 27, kar pomeni, da se počasneje absorbira v krvni obtok.

 

Nov trend sladkanja

Volcanic nectar je nov trend sladkanja. Lahko ga preprosto polijemo po palačinkah ali pa ga uporabimo kot naravno sladilo v najrazličnejših možnih elegantnih sladicah. Če ga uporabljamo v tortah, lahko z njim nadomestimo pol sladkorja v receptu. Pri priljubljenih brownijih isto. Ker je tekoč, z njim ne moremo nadomestiti vsega sladkorja, saj se sestava sladice lahko poruši. Ker sladice, v katere dodamo sladilo iz modre agave hitreje porjavijo, moramo pečico nastaviti na nekaj stopinj nižje, kot smo sicer vajeni. Volcanic nectar pa ni dobrodošel nadomestek samo v sladicah, tortah, piškotih, pitah… Z njim lahko odlično karameliziramo in sladimo razne perutninske jedi, sladimo razne juhe, omake, solate … Za malo domišljije lahko naštejemo le nekaj jedi, v katere lahko brezskrbno zamešamo sladilo iz modre agave. Med predjedmi na primer lahko izpostavimo sirno-zeliščno ali sezamovo omakico za zelenjavo, pečene piščančje perutničke, razne sirne plošče, pokapane s sladilom, hladne predjedi s karijem, sladko-kisle juhe, male hladne tortilje … Pečene dobrine, pri katerih ne moremo brez Volcanic nectarja: jabolčna pita, marelični, korenčkov ali bananin kruh, različni muffini, piškoti (še posebej dobro se ujema z mandlji) pečena koruza in buča … In če smo nekaj vrstic višje omenjali glavne jedi, ki se ne prestrašijo novih trendov sladkorja: sladilo iz modre agave bo obogatilo okus različnim omakam, čilijem, pečenkam, piščančjim osnovam z limonami in limetami, jedem z žara, rezancem (še posebej takim na osnovi kitajske in tajske kuhinje), zelenjavnim in krompirjevim jedem. Odlične bodo kombinacije Volcanic nectarja z omakami in marinadami na osnovi limon, ananasa, pomaranče, ingverja, gorčice, karija … Dodamo ga lahko tudi ribjim jedem, kjer se igramo z eksotičnimi sladkastimi okusi. Volcanic nectar lahko služi ne samo kot sladilo (za jogurte, smoothije, milkšejke, koktajle, muslije, sadne solate in ostale hladne sladke dobrote), temveč tudi kot osnova za recimo agavin sladoled, agavin puding, marshmallowe pa tudi agavin fondi …

 

Odpri galerijo

kulinarika2.jpg Peppadew FID_01000.jpg Jurčki recept-kulinarika.jpg OKRA V FIRENŠKI SOLATI S POMARANČO IN GAMBERI kulinarika11.jpg Okra