Volkswagen I.D. R Pikes Peak
Utrip mesta · mobilno

Volkswagen je razkril fotografije svojega najnovejšega električnega dirkalnika I.D. R Pikes Peak. Z njim želijo postaviti nov rekord v razredu električnih avtomobilov na gorski dirki Pikes Peak v Koloradu. Za volanom bo sedel trikratni zmagovalec te znamenite dirke Romain Dumas, štirikolesni pogon in električni motor pa bodo poskrbeli za vse ostalo.

Volkswagen I.D R Pikes Peak predstavlja vse, kar se je Volkswagnov športni oddelek naučil od leta 1916 pa do današnjih dni. Vloga dirkalnika I.D. R ni zgolj zmagati na dirki, temveč deluje kot vmesni člen, med Volkswagnovima oddelkoma I.D in R. Oddelke I.D. predstavlja električne avtomobile, ki se bodo kmalu iz konceptnih oblik razvili v cestne različice, oddelek R pa predstavlja že poznane, najbolj ‘napiljene’ Volkswagnove primerke, kot je recimo Golf R.

Čeprav ima Volkswagen I.D. R Pikes Peak obliko, ki je podobna obliki dirkalnikov iz tekmovanja Le Mans, lahko v njem prepoznamo več oblikovnih značilnosti avtomobilov serije I.D. O tehničnih podatkih še ne vemo veliko, je za gotovo to, da bodo pri Volkswagnu iz dirkalnika iztisnili maksimum in poslali kar največ moči prek elektromotorja in štirikolesnega pogona na cesto.

Trenutni rekord tekmovanja Pikes Peak je za električne avtomobile 8,57.118 minute. V tem času je treba prevoziti skoraj 20 kilometrov po strmi cesti, proti vrhu Pikes Peak v gorovju Rocky Mountains. Čas je bil dosežen z dirkalnikom eO PP100, ki je imel skoraj 1.600 konjskih moči.

Letos bo to drugi Volkswagnov poskus osvojitve ‘dirke do oblakov’. Leta 1987 so na tekmovanju nastopili z Golfom, ki je imel dva motorja, prvega, da je gnal prednji kolesni par, in drugega, da je gnal zadnji kolesni par. Nastop je bil uspešen, čeprav so za las zgrešili naziv najhitrejšega. Po več kot 30 letih je Volkswagen naposled pripravljen na ‘maščevanje’, kako pa jim bo podvig uspel, bomo izvedeli 24. junija 2018.

Polymaker XEV Polymaker XEV: 3D-avto, ki ti ga natisnejo v treh dneh in stane le … Flying Flipper Superfly GTO 42 Flying Flipper Superfly GTO 42: luksuz, moč in skandinavski dizajn Bandit9 L Concept Bandit9 L Concept: motorno kolo, posvečeno znanstvenofantastičnemu filmu Rimac-C_Two-27-1200x769 Avtosalon Ženeva 2018: jekleni konjički, predstavljeni na avtosalonu v Švici · ·