Volvo XC60
Utrip mesta · mobilno

Finalisti na izboru za Svetovni avto leta 2018 so bili oznanjeni že januarja, zadnje dejanje pa je potekalo te dni na avtosalonu v New Yorku. Med ožjimi kandidati smo zasledili Kio Stinger, električnega Nissan Leafa in všečnega Range Rover Velarja. A nagrado za svetovni avto leta je domov odnesel Volvo s svojim XC60 SUV-jem.

Volvo je prvič v zgodovini svojega obstoja posegel po naslovu svetovni avtomobil leta. Za model XC60 je to že druga nagrada letos, saj je pred tem že dobil priznanje za najboljši severnoameriški “utility” avtomobil. Tako se je pridružil nagrajenemu Volvu XC40, ki je bil razglašen za evropski avto leta na začetku marca na ženevskem avtosalonu.

Nasprotniki na izboru so bili vsekakor zanimivi in konkurenčni. Med kandidati so bili električni Nissan Leaf, limuzinski Alfa Rome Giulia in Toyota Camry in že omenjena športna Kia Stinger. Med SUV-ji so bili kandidati še BMW X3, Land Rover Discovery, Mazda CX-5, Range Rover Velar in križanec Volkswagen T-Roc. Poleg naziva svetovni avto leta je komisija podelila še nekaj drugih priznanj. Range Rover Velar je domov odnesel priznanje za najboljši dizajn, Nissan Leaf za najbolj zeleni avtomobil, BMW M5 s 600 konjskimi močmi za najzmogljivejši avtomobil leta, Audi A8 za luksuzni avtomobil leta in Volkswagen Polo za najboljši urbani avtomobil leta.

Galerija slik: Volvo XC60

Volvo XC60Odpri galerijo
Classic Mini Electric Classic Mini Electric: ko si preteklost in prihodnost podata roki Rolls-Royce Wraith Luminary Collection Rolls-Royce Wraith Luminary Collection: prefinjenost do zadnje podrobnosti Mercedes-Benz CLS Mercedes-Benz CLS: kar smo nestrpno pričakovali, smo tudi dočakali Hackrod 'La Bandita' Hackrod La Bandita: prvi virtualno ustvarjen in 3D-natisnjen “speedster” na svetu · · · ·