Nepoštene igrice, ki se jih pari igrajo v razmerju
V zraku · odnosi

Katere igrice se vidva gresta?

Odnosi, še posebej ljubezenski, niso zgolj vir neskončnega navdiha za filme, knjige in druge zvrsti umetnosti, temveč tudi predmet preučevanja akademikov. Eric Bernja, utemeljitelja transakcijske psihoterapije in avtorja knjige Games People Play, so še posebej zanimale igrice, ki se jih ljudje igramo v razmerju. Katere so najpogostejše?

Nepoštene igrice, ki se jih pari igrajo v razmerju …

 »Ti si kriv/-a.«

Igrico »Ti si kriv/-a.« se igramo takrat, ko raje krivdo prevalimo na sočloveka, kot pa da bi se spoprijeli s svojimi strahovi, lenobo ali drugimi blokadami.

»Kot«

Igrico »Kot« najlažje razumemo na primeru. Miha in Neža se dogovorita, da gresta zvečer v kino. Pred odhodom se spreta in Neža se odloči, naj gre Miha sam v kino, ona pa ostane v »kotu«, s figo v roki. Ta igrica seveda ne prinese nič drugega kot poglobljen občutek nezadovoljstva ter Mihovega doživljanja krivde in jeze.

»Draga«

Ta igrica se po navadi igra v javnosti. En partner s smešno, a žaljivo zgodbo postavi svojega partnerja v položaj javnega posmeha, vendar pa pripovedovanje zasiči z ljubkovalnimi besedami. Zaradi ljubkovalnih besed si užaljen partner težko privošči, da bi se resnično razjezil.

»Vidiš, do česa me pripraviš.«

Drugi ljudje nas seveda velikokrat razjezijo, užalijo ali pa pripravijo do tega, da nam kri dobesedno zavre. Še vedno pa so manifestacije našega odziva naša izbira. Zato je igrica »Vidiš do česa si me pripravil.« popolnoma nesmiselna. Partner, ki vas je razjezil, ni kriv, če ste ga za to udarili.

»Poglej, kako zelo se trudim.«

Primer takšne igrice lahko vidimo pri ločitvah. Na primer: ženska se želi ločiti od svojega moža, on pa se temu upira, čeprav se mu zaradi težav po tiho ločitev ne zdi najslabša ideja. Ko do ločitve pride, si lahko opere vest in sam sebi reče, da ločitve ni želel in da se je za zakon zelo trudil – vendar pa k razpadu zveze pogosto (a ne vedno) prispevata oba partnerja.

Prepovedane ljubezni: znamenja, ki nikakor ne gredo skupaj Prepovedane ljubezni: znamenja, ki nikakor ne gredo skupaj shutterstock_700781851 Ljudje, ki zamujajo, so dokazano uspešnejši savs-511895-unsplash 10 idej za zelo nenavaden prvi zmenek Lepa in pametna dekleta vso velikokrat samska: to je razlog, zakaj! Lepa in pametna dekleta so velikokrat samska: to je razlog, zakaj!