Vse je za nekaj dobro: zaradi tega je prepiranje z brati in sestrami koristno
V zraku · buzz buzz

Če se niste prepirali z brati ali sestrami zaradi tega, kdo bo naslednji igral Super Maria, komu bo pripadla boljša sladkarija in kdo je bil bolj priden, potem ne veste, kaj je pravi boj. Pa še izgubili ste priložnost, da bi postali (še) boljša oseba. Ja, tako pravi znanost.

Tisti otroci, ki so odraščali v prejšnjem stoletju, se spomnijo, da je bil boj zaradi konzole običajen prizor v večini domov. Čas je seveda prinesel številne spremembe – danes se otroci razpravljajo zaradi številnih drugih razlogov, ki jih mi nismo poznali. A razlogi niti niso tako pomemben kot dejstvo, da ste se prepirali in tepli.

V študiji Sibling rivalry and brotherly love so znanstveniki odkrili, da je rivalstvo med sorojenci (v zdravi meri!) koristno za duševni in čustveni razvoj otrok ter razvoj vseh pomembnih socialnih veščin.

V pet let dolgem raziskovalnem projektu, ki so ga naslovili Toddlers Up so proučevali kognitivni in socialni razvoj 140 otrok, starih med drugim in šestim letom. V okviru študije so opravili veliko testov, kot je video opazovanja otrok, ki so imeli interakcijo s svojimi starši, brati in sestrami, prijatelji in neznanci; sodelovanje v intervjujih in vprašalnikih s starši, učitelji in otroki; in ocenevanje različnih otroških sposobnosti.

Ugotovili so, da lahko bratje in sestre pozitivno vplivajo na razvoj otroka tudi takrat, ko se prepirajo. Raziskovalka Claire Hughes je zapisala, da nenehno tekmovanje med brati in sestrami lahko vpliva na razvoj vedenjskih težav v poznejših letih, a lažje oblike rivalstva lahko koristijo pri otrokovem razvoju.

Bolj kot si bratje in sestre nasprotujejo in se prepirajo, bolj razvijajo svoje komunikacijske spretnosti. Prepiranje ima vpliv tudi na čustva – bolj kot se sorojenci prepirajo, bolj se učijo o nadzorovanju svojih čustev in kako lahko vplivajo na čustva drugih oseb.

Hughes dodaja, da je nezdravo rivalstvo lahko zelo negativno. Nasilje je jasen znak, da bo otrok izzival tudi druge otroke, zato starši morajo biti pozorni na obnašanje svojih potomcev.

Ladies+Jeans+Side+Close Nekdo je izumil hlače, ki preprečijo, da bi ušel vonj vašega golobčka 8 bizarnih stvari, ki so bile sestavni del življenja naših prednikov. 8 bizarnih stvari, ki so bile sestavni del življenja naših prednikov boljsi svet 10 grafov in zemljevidov, ki dokazujejo, da svet postaja boljši kraj Gradnja Eifflovega stolpa Redke zgodovinske fotografije, za katere niste vedeli, da so jih posneli · · · ·